Şanlıurfa’da, hastanelerde yeni doğanlar için küvöz sayısı yetersiz olduğu için başka illere sevkler yapılıyor.
15 YIL ÇALIŞTIĞI SERVİSTEKİ EKSİKLİKLERİ ANLATTI
Bu çarpıcı gerçeği Şanlıurfa’da Yeni Doğan Servisinde çalışan Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Doktor açıkladı. Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 15 yıl görev yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ömer Melik, anne ve bebek ölümlerinin nedenlerini ve çözüm önerilerini sıraladı.
Nüfusu 2,5 milyonu geçen Şanlıurfa’da bir tek Kadın Doğum Hastanesinin bulunduğunu onunda ulaşılabilirliğinin sıkıntılı olduğunu dile getiren uzmanı Dr. Ömer Melik, bunun da anne ve bebek ölümlerinde etkili olduğunu vurguladı.
URFADAKİ BİR DOKTORUN HASTA SAYISI BATIDAKİ BİR DOKTARDAN 5 KAT DAHA FAZLA
Melik, doğurganlık oranın yüksek olmasının yanı sıra bir doktora düşen gebe takip hasta sayısının batı illerinin 4-5 katı olmasının da anne ve bebek ölümlerinin nedenleri arasında yer aldığını aktardı.
Uzmanı Dr. Ömer Melik, çözüm konusunda hastane sayınsın ve doktor sayının artırılmasının yanı sıra hastaların hastaneye ulaşılabilirliğinin de artması gerektiğini bununla birlikte küvöz sayınsın artmasının şart olduğunu vurguladı.
NÜFUSU 2,5 MİLYONU GEÇEN URFADA SADECE 110 KÜVÖZ VAR
Yeni Doğan kuvöz sayısının da artırılması gerektiğine dikkat çeken uzmanı Dr. Ömer Melik “Şanlıurfa’da doğurganlık oranı bu kadar yüksek olmasına rağmen Şanlıurfa’da sadece 110 küvöz var. Bu da yeterli değil. Kamu hastanesi olarak bu konuda tek bir hastane vardı. Küvöz sayısı yeterli olmadığı için sonradan bir hastaneye daha ek kuvözler konuldu. Buna rağmen yeterli değil. Bebekler doğduğunda özel hastanelere şehir dışındaki hastanelere sevki yapılıyor. Özellikle erken doğan bebeklerde bu transport sırasında ciddi sıkıntılar yaşanabiliyor. Çünkü erken doğan bebeklerin transportu hassas düzeyde yapılması lazım. Yaklaşık 2,5 milyonu geçen bir nüfusa yeterli düzeyde küvöz sayısı kamu hastanelerinde bulunmamakta. Bu da ciddi bir sorun teşkil etmekte.” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Urfadasın Haber
Editör: TE Bilisim