Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Göç ve Uyum Komisyonu Suriyeli doktorlara ilişkin açıklama yaptı.

Komisyon Başkanı Atay USLU yaptığı açıklamada; Suriyeden gelen 20 bin doktorun 15 binin Avrupa ülkelerine gittiğini kalan 5 bin doktorun ülkemizde kaldığını söyledi. Suriyeli doktorların Avrupada en çok tercih ettği ülke ise Almanya.

TBMM'de insan hakları komisyonu toplandı. Komisyon ülkemizde öğrenim göreb yabancı uyruklu öğrencilerin sorunlarını ele aldı.

Başkan USLU, Ülkemizde 170 farklı ülkeden 150 bin yabancı uyruklu öğrenci olduğunu ve çoğunun özel üniversitelere gittiğini söyledi

Uslu, Türkiye'nin nitelikli Suriyelilerin yurt dışına gittiğini ve bu noktada eksiklikler yaşandığına işaret ederek, "Vatandaşlık konusunda daha hızlı davranılması gerekiyordu. Türkiye'ye 20 bine yakın Suriyeli doktor Türkiye'ye geldi ama ülkemizde 5 bine yakını kaldı.15 bin doktor Almanya başta olmak üzere başka ülkelere gitti." dedi.

Uslu, insan ticaretine de değinerek dünyada 150 milyar dolarlık gayri resmi gelirin insan ticaretinden elde edildiğini, Türkiye'nin bu konuda gereken önlemleri aldığını dile getirdi.

- "Türkiye vatandaşlığa geçen yabancılar askerliğe alınsın"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Atilla Malik Karadirek, lise öğrencilerinin denklik haklarını almada bazı sorunların yaşandığını, devlet üniversitelerinde uygulama birliğinin olmadığını, burs ve kredi imkanlarının genişletilmesini talep etti.

Karadirek, nitelikli, kaliteli Suriyelilerin istisnai olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınması gerektiğini, halen 10 bine yakın nitelikli ve kaliteli Suriyelinini güvenlik soruşturması nedeniyle Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olmayı beklediğini kaydetti.

Mevcut yasalara göre 22 yaşını doldurduktan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen yabancıların askerlikten muaf tutulduğuna dikkati çeken Karadirek, "Bu uygulamayla ilgili düzenleme yapılması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yabancıların kısa süreli de olsa askere alınması ve bunlara askerlik eğitiminin verilmesi gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Karadirek, durumu iyi olan, iş kuran Suriyelilerin Türkiye'de kalacağını ancak sıkıntı yaşayan Suriyelilerin döneceğini belirtti.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Ahmad Fathallah Naddaf da aile olarak İstanbul'a geldiklerini şirket kurduklarını, Esed rejimi olduğu sürece ülkesine dönmeyeceğini belirterek "Yeni ülkem burası, burada yaşayacağım, yeni vatanım burası." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim