Düzce İl Sağlık Müdürlüğü anne ve bebek ölümlerinin önüne geçmek için mobil uygulama hazırladı. Yüksek riskli gebelik dönemi geçiren anne adaylarının yaralanacağı uygulama sayesinde anne adayları gebelikleri süresince mobil olarak takip edilecek ve gerekli müdahale kısa sürede yapılacak. Türkiye’de ilk kez Düzce İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde uygulanan mobil yazılımın kullanılmasının arttırılması amacıyla yüksek riskli 100 anne adayına ulaşıldı. Anne adaylarından 45’i uygulamaya katıldı ve 5 gebe sağlıklı doğum yaparak evlatlarına kavuştu.

Düzce İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz, uygulama sayesinde kurtulacak 1 hayatın kendilerini mutlu edeceğini söyleyerek “Sağlık Bakanlığı olarak biz anne ve bebek ölümlerinin önüne geçmeyi çok önemsiyoruz. Anne-bebek ölümlerinin önüne geçmek, anne adaylarının daha sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmeleri için Sağlık Bakanlığı olarak muhtelif destekler sunuyoruz. Bu desteklerin dışında bir proje yaparak elektronik takip sistemi getirdik. Anne adaylarımızı sağlık profesyonellerimiz takip ediyorlar. Öncelikle hastanelere başvuru yapan anne adaylarımızın muayeneleri gerçekleştiriliyor. Riskli olduğunu düşündüğümüz anne adayları bizim sağlık müdürlüğünde sağlık profesyonelleri ile irtibatlandırılıyor. Daha sonra telefonlarına bir uygulama yükleniyor. Bu uygulama üzerinden tansiyon, nabız, farklı bir takım sorular daha soruluyor. Bu cevaplar üzerinden anne adaylarına buradan destek sağlıyoruz. Muayene edilmeleri gerekiyorsa muayeneleri gerçekleştiriliyor. Telefon irtibatı kurulması gerekenlerle telefon irtibatı kuruluyor. Bu uygulamayla böyle bir şey başlattık. Bu uygulama üzerinden 1 hayat kurtarırsak bizim için kardır diyoruz ve sağlıklı bir gebelik sürecinin geçmesini istiyoruz. Güzel bir uygulama oldu. Bu aşamada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Uygulamanın Türkiye’deki kamu hastanelerinde ilk kez Düzce İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kullanıldığını dile getiren İl Müdürü Yılmaz, “Bu uygulama Düzce’de ilk kez uygulanmış oluyor. İnşallah Türkiye’ye model olacak. Sağlık Bakanlığı’nın çeşitli uygulamaları var ancak elektronik ortamda Avrupa ülkelerindeki özel hastanelerde kullanılıyordu.  Ama bunu kamuda ilk kez bir gerçekleştirmiş olacağız. Bu geliştirilebilir bir program ve bunun içine başka parametrelerde entegre edilebilir” dedi.

Uygulamayı kullanan Gülsüm Yıldırız isimli anne adayı “Ben 39 yaşındayım. Bu benim üçüncü gebeliğim. İki tane yaşayan sağlıklı çocuğum var. Bu süreç içerisinde sorumlu ebelerimiz bize ulaştılar. İleri yaş gebeliklerde yaşanan risklerden bizlere bahsettiler ve bize böyle bir uygulamaya katılmak isteyip, istemediğimizi sordular. Katılabileceğimizi söyledim. Aslında uygulama çok güzel. Çok şükür çok sorunlu bir gebelik geçirmedim ama bir telefon uzakta birilerinin bana yardımcı olabileceğini bilmek gerçekten mutluluk verici. İnsanı gerçekten kendini güvende hissettiren bir duygu” dedi.

Zeynep Aycı isimli anne adayı ise geçirdiği 2 gebeliğin düşükle sonuçlandığını belirterek “Benim 2 gebeliğim erken doğumla sonuçlandı. Bu yüzden bana sağlık bakanlığı tarafından ulaşıldı. Sağ olsunlar çok yardımcı oluyorlar. Benim kendi kişisel sağlıksal problemlerimde var. Onunla ilgili olarak hemşireler bizimle ilgileniyorlar. Bu güzel bir uygulama ve onların desteği ile şuanda hamileliğim iyi gidiyor. İnşallah iyi olacak” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından anne adayları uygulamanın nasıl kullanıldığını uygulamalı bir şekilde gösterdiler. İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz anne adaylarına çeşitli hediyeler verdi.(Günaydın Düzce)

Editör: TE Bilisim