Sağlık sektöründe hastane sayısı her geçen gün biraz daha artsa da randevu sıkıntısı sürüyor. Hastanelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle, ultrason, manyetik rezonans (MR) ve tomografi gibi tetkik, görüntüleme işlemleri için vatandaşlar işlemine göre haftalar veya aylar sonrasına randevu alabiliyor. İlimizde de bir endoskopi işlemi için bile 27.07.2021 tarihinde muayene olan bir hasta ancak 11.11.2021 tarihi için randevu alabiliyor. Yani yaklaşık 3 buçuk ay gibi bir süre…

SORUN CİHAZ EKSİKLİĞİNDEN Mİ, PERSONEL EKSİKLİĞİNDEN Mİ KAYNAKLI?

Doktor randevusu için günlerce süren telefon mücadelesi, muayene odası önünde uzun kuyruklar, teşhis için hayati öneme sahip tomografi, MR veya ultrason testleri  için ileri tarihe verilen randevular,  eczane eczane dolaşıp ilaç arayan hasta yakınları… Sorunun insanların 5 dakikada bir muayene edilerek gereksiz tetkik istenmesinden kaynaklandığı düşünülürken, cihaz eksikliğinden veya hastanelerde yeterli eleman olmadığından kaynaklandığı da akıllara geliyor. Duruma tepki göstermek için vatandaşlar, sosyal medya hesaplarından paylaşım yaparak seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

“BÖBREK TAŞI İÇİN ULTRASON İSTENEN HASTAYA 3 AY SONRAYA RANDEVU VERİLMİŞ; BU SÜREDE 3 DEFA TAŞ DÜŞÜRÜR ZATEN”

Radyoloji Uzmanı hemşehrimiz Prof. Dr. Güner Sönmez de sağlık sisteminde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti ve “MHRS’den randevu alamayan, Tomografi-MR randevusunu aylar sonraya alabilen kişilerden onlarca sitem mesajı geliyor; haklılar… Böbrek taşı için ultrason istenen hastaya 3 ay sonraya randevu verilmiş; bu sürede hasta 3 defa taş düşürür zaten. Sağlık sisteminde sıkıntılar büyük maalesef” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINI DA TEK TEK KAYBEDİYORLAR”

Prof. Dr. Sönmez’in paylaşımına gelen yüzlerce yorumda sosyal medya kullanıcıları destek mesajı atarken kendi başlarına gelen sorunları dile getirdi. Sağlık çalışanlarından da birçok yorum gelmesi de dikkat çekici oldu. Bir sağlık çalışanı personel yetersizliğinden dolayı serzenişte bulunarak; “Hocam acıyın bize günde ortalama 750-1000 çekim yapıyoruz. Eleman yetmiyor, cihaz yetmiyor ne yapalım? Üstelik biz hızlı oldukça fayda etmiyor, yıpranıyoruz. Eskiden dakikalarca süren beyin BT çekimi şimdi 25 saniye” ifadelerine yer verirken; başka bir sağlık çalışanı ise adeta ‘Kavimler Göçü’ gibi bir hekim, bir beyin göçü yaşandığına dikkat çekerek; “Sağlık çalışanlarının büyük çabasıyla yürüyen bir sistemdi, onları da tek tek kaybediyorlar. Bizim çabalarımızla biz övünmezken, siyasiler tahtlarını sağlamlaştırdılar. Geride kalan ise çökmekte olan bir sağlık sistemi ve zarar gören yine halk” dedi.

Kaynak:https://www.elazigfirat.com/saglik/saglik-sisteminde-sikintilar-buyuk-h141329.html

Editör: TE Bilisim