Kamuda çalışan doktor ve sağlık personelinin maaşlarındaki düşüklük artık toplumun tüm kesimleri tarafından bilinen ve kabul edilen bir konu oldu. Sağllık Çalışanlarının sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik beklentiler ise en üst seviyede.

personel sağlık net / özel haber

Kamuda durumlar belli iken özel sektörde ise daha kapalı bir yapı mavcut. Özel sektörde temizlik, güvenlik, bilgi işlem vb sağlık hizmetleri sınıfı dışı personelin tamamı asgari ücret almaktadır.

Ebe ,hemşire, sağlık teknikeri ve teknisyeni gibi sağlık personelinden ise asgari ücretle işe başlatılıp alınan performansa göre genellikle asgari ücretin % 30 kadar fazla paraya çalışılmaktadır. 

Meslekte başarılı ve tecrübeli ebe, ameliyathane ve yeni doğan hemşireleri ise kamudaki bir hemşire kadar maaş alabilmektedir.

Özel sektörde birçok ebe ve hemşire ise çalıştığı özel hastane dışında başka hastanelere mesai dışı nöbetlere gidip geçimlerini sağlamaya çalışmaktır. ( dış nöbet) 

Özel sektörde sağlık personelinde ülke geneli bir taban ve tavan maaş piyasası az çok oluşmuşken doktorlar ise bir standart ve uç yoktur.

Doktorların özel sektörde aldıkları ücret başta uzmanlık alanı olmak üzere , çalışılan il, ilçe, hatta bölgeye göre değişiyor. 

Doktorun performansı ve hastaneye sağladığı gelir baz alınıyor. Aylık kazancının onlarca kat fazlasını hastaneye kazandıran doktora ise özel sektör bu kazancın çok az bir kısmını veriyor. Ülke şartlarında ise bu az kısım dahi kamuda çalışan bir doktorun maaşını 2 ye katlıyor.

Alanında uzman, özellikli ameliyatlar yapan hocaların gelirleri dev şirketlerin CEO'ları kadar var. Ancak bu gelir için 20-30 yıllık bir tecrübe ve saatlerce süren operasyonlara katlanmak gerekiyor. 

Özel ders saatinin 250-300 lira olduğu bir dönemde mesleğe 30-40 yılını vermiş bir uzman doktorun , özel ders öğretmeni kadar maaş almasına kimse karşı çıkmaz heralde. 

Sonuç olarak özel sektörde de sağlık çalışanları abartıldığı kadar fazla maaş almıyor. Alan varsa bile çok çok yoğun bir çalışma karşılığında alıyor. 

Emek sömürü sistemi özel sağlık sistemimizde de kendini fazlası ile gösteriyor. 

Doktorların özele  hep maaşları için geçtiği düşünüyor, birde özeldeki hasta profili ile kamudaki hasta profiline  bakmak lazım. Basına düşen sağlıkta şiddet haberlerinin % 90' ı kamuda yaşanıyor...

Editör: TE Bilisim