Daha önce özel bir şirkette ArGe Müdürü pozisyonunda çalışan ve geçirdiği iş kazası nedeniyle işinden ayrılan Elektrik Elektronik Mühendisi Mehmet Salih Kanber kendi işini kurdu. Bu dönüşümün hiç kolay olmadığını aktaran genç girişimci, genç mühendislerden oluşan ve bugün uluslararası pazara ürün ihraç eden Sunday Kits & Robotics markasına sahip olduklarını ve 30 ülkeye ürün gönderdiklerini aktardı.

2009 Yılında ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliğinden mezun olan girişimci, enerji, elektronik tasarım, elektrikli araçlar ve elektrik dağıtımı alanlarında ArGe ve inovasyon odaklı çalıştı. Bu süreçte mühendis, yönetici, girişimci ve danışman olarak aktif görev aldı yaşadığı bir rahatsızlık ve geçirdiği ameliyatlar sonrası Akademik hayata ve gençlerin eğitimine daha fazla önem verdi. Girişimci bu zorlu süreci ekibimize şöyle aktardı “Pandeminin başladığı dönemde, gittiğim özel bir hastanede doktorun yanlış tanısı ve geç başlatılan operasyon süreçleri yüzünden karın bölgemden iki ameliyat ve zorlu bir hastane süreci geçirdim. Bu süreçte bana en çok desteği eşim ve gerçek dostlarım verdi. Pandeminin de etkisiyle insanların birbirinden çekindiği bir dönemde çalışamaz durumda kaldım. Çalışamamanın ve hayattan izole yaşamanın ne kadar zor olduğunu, tanıdığımız insanların ve yaptığımız işlerin aslında gördüğümüzden ve inandıklarımızdan ne kadar farklı olduklarını gördüm. Hastane sürecinin ardından yaptığım ilk işten aldığım keyfi hala unutamıyorum. Yemek yiyebilmenin, su içebilmenin, tuvalete çıkabilmenin kısacası tüm yaşamsal faliyetlerin ne kadar önemli olduğunu gördüm. Düşüncelerim tamamiyle değişti, hayatın kısa olduğunu, yapmak istediklerimizi ertelemememiz gerektiğini, diğer insanlara tecrübelerimizi aktarmamız gerektiğini ve onların başarısıyla mutlu olabileceğimizi anladım. Bu sebeple Akademik hayata yeşil ışık yaktım ve yüksek lisansa başladım. ” Sağlığın çok önemli olduğunu aktaran Kanber yaşadığı hastane sürecinin hemen ardından Sağlık Sektöründen Akademik Personellerle projeler geliştirmeye başladıklarını ifade etti.

Yüksek Lisansını Robotik ve Yapay Zeka üzerine yapan Kanber, Sağlık Sektörü, Elektrik Dağıtım, Savunma Sanayi ve Eğitim Sektörlerinde ArGe odaklı faliyet gösteren Sunday Mühendislik firması altında ticarileştiklerini aktardı. Bu genç girişimci yapının orta-uzun vadede Robotik ve Yapay zeka temelli teknolojiler üzerinde çalıştığını ifade etti. FALEZ isminde büyük bir yapay zeka sistemi geliştirdiklerini ve ürettikleri robotik platformlara LARA ismini verdiklerini aktardı.

Antalya Teknokent, Assim İnovasyon merkezi ve Kosgeb tarafından desteklendiklerini aktaran genç girişimci Akdeniz Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Akademik birimleriyle ortak çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Kendilerine sağlanan tüm bu imkanlara ek olarak gelişmiş bir elektronik laboratuvarına ve elektronik, mekanik tasarım, prototipleme, test, analiz ve üretim imkanlarına sahip olduklarını belirtti. Sahip oldukları geniş iş ağı ve altyükleniciler sayesinde kapasite sınırı olmaksızın yerli ve yabancı firmalara inovasyon ve ArGe konularında destek verdiklerini aktaran girişimci özellikle ürünlerin ve ürünlerde kullanılan alt sistemlerin yerlileştirilmesi, elektronik kart tasarımı ve üretimi konularında yoğun taleple karşılaştıklarını aktardı.

Daha iyi ürünlere sahip olmanın rekabet avantajı yarattığını belirten Kanber, tüm yerli teknolojik ürün imal eden firmalara bu konuda neler yapılabileceğini görmek adına kendileriyle iletişime geçmeye davet etti.

Kendini geliştirmek isteyen, elektronik ArGe ve inovasyon alanında çalışmak isteyen tüm gençleri firmalarıyla tanışmaya çağıran girişimci, bu alanda Türkiyenin büyük bir potansiyeli olduğunu, gençlerin doğru yönlendirmeler sonucunda çok başarılı olabileceklerini aktardı.

Her sonun yeni başlangıçlara gebe olduğunu hatırlatan Kanber, gençlere ümitlerini asla kaybetmemeleri, ArGe’nin çok güçlü sonuçlar verebildiğini ve gençlerin bu doğrultuda kendilerini motive etmeleri gerektiğini anlattı. Günümüz dizileri, filmleri ve haberleri sebebiyle gelecek hedefleri bulanık, gerçek dışı karakterler ve idollerle motive olan bir gençlik oluştuğunu aktaran girişimci, ArGe ve teknoloji odaklı hedefler ve motivasyon ögeleri oluşturulması gerektiğinden bahsetti ve bu hususta tüm liderlere, medya sektörüne, dizi ve film yapımcılarına görev düştüğünün altını çizdi. THE ARGECİ adında bir youtube kanalında bilgilendirici ve motive edici içerikler oluşturduklarından bahseden Kanber, kısa bir zaman sonra, gençlerimize motivasyon oluşturmak amacıyla THE ARGECİ adında bir Türk aksiyon filmiyle ilgili çalışmaya başlayacaklarından bahsetti.

Yaptığımız röportajda geliştirdikleri robotları, sahip oldukları imkanları, sertifika ve ödülleri ekibimize tanıtan Sunday Mühendislik ekibi, genç girişimcilerin tanıtılmasının büyük önem taşıdığını belirtti ve bizlere bu anlamda teşekkür etti.

M.Salih Kanber’ e Linkedin üzerinden, Sunday Mühendislik firmasına www.sundaymuhendislik.com web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Uluslararası alandaki markanın ürünlerini incelemek için www.sundaykits.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim