Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç YÖK'te düzenlenen "Geleceğin Meslekleri, Mesleklerin Geleceği" Kongresi'nin açılış töreninde bazı açıklamalarda bulundu.

Saraç’ın verdiği bilgiye göre Kongrede, "fen ve mühendislik bilimleri", "sağlık bilimleri" ve "sosyal bilimler" alanlarında geleceğin mesleklerine ilişkin çalıştaylar düzenlendi. Ve bu çalıştaylara akademisyenler, rektörler ve başarılı özel sektör temsilcilerinin katıldı.

Çalıştaydan çıkan önerilerin, programların sisteme lisans, ön lisans, lisans üstü ya da mevcut müfredatların geliştirilmesi yoluyla entegre edilebileceğini vurguladı.

Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Süreçlerimizi sonuca, çıktıya odaklı olarak kurguluyoruz. Geleceğin meslekleri de kurgulanan bir süreç. Önümüzdeki sene, çok ciddi sayıda programlarımızda revizyona gideceğiz. Birbirini tekrarlayan ancak farklı adlarla sistemde olan programa ilişkin çalışmamızı, askıya çıkardık, böylece sistemi daha sade, yalın ve yönetilebilir hale getireceğiz. Bu ve geleceğin meslekleri çalışmalarımız, sistemin uluslararasılaşmasına da katkı sağlayacak. Bu süreçler, Türkiye'deki programların yurt dışındaki programlarla eş değerliliğinin mukayesesini çok kolaylaştırarak uluslararası öğrencileri tetikleyen bir unsur olacak."

"Gelecek yılın kontenjan planlamasına başladık"

Saraç, "Geleceğin mesleklerini 2020 YKS tercih sisteminde kurgulayacağız. Bazı programların hayata geçirilmesi ötelenebilir ama amacımız, önümüzdeki ilk sene geleceğin meslekleri programlarının açılmış olması." diye konuştu.

Geleceğin mesleklerine ilişkin çalıştaylarda YÖK'e gelen önerilerin tümünün tüm üniversitelerde açılmasını düşünmediklerini kaydeden Saraç, "Uygun üniversitelere 'bu programları siz açabilirsiniz' diyeceğiz. dedi.

Editör: TE Bilisim