Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile Türkiye’de uzaktan sağlık hizmeti sunulmaya başlandı. Uzaktan muayene ve tedavi yapılabilecek. Reçete ve rapor yazılabilecek.

Pandeminin başlangıcı ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte okullar, pek çok iş yerleri ve eğlenceler online ortama taşındı. Şimdi de hastaneler dijitalleşiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile online sağlık hizmeti dönemi başlıyor.

Bu düzenlemeyle birlikte online tedavi siteleri açılabilecek, sağlık hizmeti sunan mobil uygulamalar geliştirilebilecek, online doktor hizmeti verilecek, ilaç yazılabilecek ve uzaktan cerrahi operasyon yapılabilecek. Ayrıca fiziksel hastanelerdeki rutin kontroller dijital ortamdan yapılabilecek.

Uzaktan sağlık hizmeti sunmak isteyen kuruluşların Sağlık Bakanlığı’ndan ‘uzaktan sağlık hizmeti faaliyet izin belgesi’ alması gerekecek. Uzaktan muayene ve tedavi hizmeti verecek sağlık çalışanlarının tıpkı fiziksel hastanedeki gibi aynı yetkinliklere sahip olması zorunlu olacak.

Uzaktan muayene yapılacak

Teknolojinin el verdiği kadar uzaktan muayene yapılabilecek. Muayene, teşhis, kontrol, gözlem ve izleme yapılabilecek. Uzaktan muayene talep eden hastaların durumunun takibi için akıllı bileklik, akıllı saat gibi giyilebilir teknolojilerden ve tıbbi cihazlardan elde edilecek kan şekeri (SPo2) ve kan basıncı gibi sağlık verileri değerlendirilebilecek. Bu sayede bugüne kadar pek çoğumuz için bir anlam ifade etmeyen dijital sağlık verilerimiz işe yaramış olacak.

Riskli veya yaşlı hastaların uzaktan değerlendirilmesi de yapılabilecek. Yaşlı kişilerin basit bir kontrol için hastaneye gelmesine gerek kalmayacak. Uzaktan muayenenin yetersiz kaldığı durumlarda hastanın sağlık kuruluşuna fiziken müracaat etmesi önerilecek.

İlaç yazılabilir

Doktorlar hastaların şikayetlerine ve gözlemlerine göre tedavi yöntemleri verebilir ve ilaç yazabilirler. Doktorun yazacağı e-reçete ile eczanelerden ilaç temin edebilirsiniz.

Uzaktan ameliyat ve cerrahi operasyon yapılacak

Yönetmelikte dikkat çeken bir diğer nokta ise online cerrahi operasyona izin verilmesi oldu. Teknolojik imkanların elvermesi ve Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli izinlerin alınması şartıylaonline olarak cerrahi operasyon yapılabilecek. Daha önce yurt dışında 5G ile uzaktan ameliyat örnekleri görmüştük. Örneğin Amerika’daki ünlü bir dokor, Türkiye’de hastanedeki bir robotu yönlendirerek operasyon yapabilecek. Hastanın yurt dışına gitmesine gerek kalmayacak.(Donanım Haber)

İlgili haber için tıklayınız

Editör: TE Bilisim