Dolar kurunun yükselmesi, hayat pahalılığının artması ve doktora şiddet haberlerinin ardı arkasının kesilmemesi, Türkiye’deki doktorların yurtdışına göç etmesine neden oluyor. Son birkaç yılda yüzlerce doktorun yurtdışında çalışmaya başladığı, yüzlercesinin de yurtdışı planları yaptığı biliniyor.

Dubai de son zamanlarda Türkiye’deki hekimlerin ilgisini çeken yerler arasında. Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki gerilimin son bulması da bu ilgiyi arttıran nedenler arasında gösteriliyor. www.dubaidedoktorluk.com’da çalışan Taha Yılmaz, 2021 yılından itibaren Türkiye’den Dubai’ye yoğun bir ilginin başladığını belirtti. Yılmaz’a göre Dubai’deki yüksek maaş oranları, sağlıkta şiddetin neredeyse hiç olmaması ve az çalışma saatleri bu ilgiye sebep oluyor.

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki problemlerin çözülmesi ile birlikte Türk doktorlara yeniden bir ilginin olacağını düşünen dubaidedoktorluk.com yetkilileri, Arap dünyasının Türklere karşı sempati beslediğini ve bunun da hastanelerde tercih sebebi olduğunun altını çizdi. Türk dizilerinin Dubai’de de ilgiyle izlendiğini belirten Yılmaz, bundan dolayı Türkçe konuşmaya başlayan ve tedavi için Türk hekimleri tercih eden Arap hastalar olduğuna dikkatleri çekti.

Prtatisyen doktorların 15-20 bin dirhemden, uzman doktorların ise 35-40 bin dirhemden başlayan aylık maaşlar kazandığına işaret eden Yılmaz, şunları söyledi: “Türkiye’deki doktorlar maalesef artık aylık kazançları ile yurtdışı tatiline bile gidemez oldu. Bu nedenle artık yurtdışı alternatifleri ciddi manada düşünülmeye başlandı. Dubai de bunlardan birisi. Çünkü İngilizce konuşulan bir ülke ve çalışma saatleri gerçekten Türkiye’ye göre daha az. Ayrıca günlük muayene edilen hasta sayısı 10’u bile geçmiyor. Fakat tüm bunlara karşılık alınan maaş gayet cazip. Yabancı dil konuşma seviyesi beklentisi de zannedildiği gibi yüksek değil. Zaten Arapça değil, İngilizce konuşulması gerekiyor ve herhangi bir İngilizce dil sınavına girilmesi gerekmiyor. Sadece istenen belgeler ve bu belgeler üzerinde gerçekleştirilmesi gereken işlemler var. Bu işlemleri doğru yapmak gerekiyor. Yoksa reddedilmek çok büyük bit ihtimal. Bu sebeple birçok doktorumuzun reddedildiğini ve Dubai’ye gelemediğini biliyoruz. Ayrıca geçilmesi gereken bir sınav var. Bu sınav için de güncel doküman sayısı oldukça sınırlı. Güncel dökümanlara da ulaşılması lazım.”

Dubai’de doktor olmak için gereksinimlerin zaman zaman değiştiğini söyleyen Yılmaz, özellikle son bir yılda sistemin değiştiğini ve zorlaştığını belirtti. Profesyonel bir destek alınması gerektiğini belirten Yılmaz, bireysel danışmanlık verdiğini söyleyen kişilerin ve amatör veya dürüst olmayan şirketlerin lisans sürecini olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. Reddedilen bir çok doktorun kendilerine başvurduğunu söyleyen Yılmaz, reddedilen dosyaların kabul oranının ilk başvurulara göre daha zor olduğunu anlattı.

Türkiye’den Dubai’ye çalışmak için gitmek isteyen doktor sayısının normalleşen ilişkiler sayesinde önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.(Milli Gazete)

Editör: TE Bilisim