Son iki yıllık dönemde Türkiye’de en fazla yıpranan meslek grubu sağlık çalışanları oldu. Tedbirler kapsamında izin yapamadılar, sevdikleri ile doyasıya zaman geçiremediler. Bunların hepsini halk sağılığı için yaptılar, aşı olmayan milyonların tavrı karşısında ne diyeceklerini bilemediler. Kimi Covid’e yakalandı, karantinadan çıkar çıkmaz hastaneye koştu. Kimini de bu amansız hastalıkta kaybettik. Bunlar olurken büyük bir ilkellik göstergesi olan sağlıkta şiddet de var gücü ile sürüyordu.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 174 bin doktor var. Bu doktorlar arasında bir kısım hekim ise kariyerini yurt dışında sürdürmenin planlarını yapıyor. Avrupa ve farklı coğrafyalardaki hekim arayışı da yurt dışı fırsatlarının değerlendirilmesinde rol oynuyor.

Türk Tabipler Birliği'nin haberglobal.com.tr ile paylaştığı verilere göre geçen yıl Türkiye’den 1000’e yakın sağlık çalışan yurt dışına yerleşti. Tercih ettikleri ülkeler arasında ilk sırayı Almanya alıyor.

Her ülkenin yurt dışından hekim alırken öne sürdüğü şartlar var. Almanya da adaylardan Almanca bilmelerini istiyor. İstanbul, Şişli’de Amerikan-Kültür Yabancı Dil Kursu yetkilileri, özellikle son 2-3 ayda Almanca kurslarına yoğun talep olduğunu anlatıyorlar. Kursun bir yetkilisi, “Geçen yıl her 10 kişiden 2'si Almanca öğrenmek istiyorsa bu yıl, her 10 kişiden 5'e çıktı bu rakam. Bunların içerisinde de bir kursta 8 kişi dil eğitimi alıyorsa bunun 3-4'ü doktor. Gelenlerin amacı belli, Almanya'ya gitmek için şart olan eğitimi alıyorlar" diyor.

Editör: TE Bilisim