Nöbetleşe yemek yediler

İddiaya göre 2015 yılında bir fabrikada işçilerin, 1 saat olması gereken öğle yemeği saati yarım saate düşürülerek, işçiler nöbet usulü yemeğe gönderildiler.

Ayrıca öğle arası makinelerin durdurulması gerekirken, makineler durdurulmadı ve öğle nöbetine kalan işçi yemektekilerin de makinelerine bakmakla görevlendirildi. Çalışan duruma itiraz edince, patronu, 'ya yemeğe çıkanların da makinelerine bakarsın, ya da işi bırakırsın' dedi.

Yemeğe çıkanların ücretini kesti

Ayrıca iddiaya göre patron, yemeğe çıkanların yarım saatlik yemek iznini de ücretten kesti. Patronun bu uygulamalarına itiraz eden çalışanın işine de tazminatsız son verdi.

Tazminatsız işten atılan işçi, İş Mahkemesi'ne giderek dava açtı. İş akdinin haksız ve olarak feshedildiğini, iş yerinde makineci olarak çalıştığını, iş akdinin feshini gerektirecek hiçbir hareketinin olmadığını savundu.

Davacı-işçi ifadesinde, makinacı olduğunu, öğlen yemeğinde yarım saat mola verilip, mola esnasında makinaların durdurulup ondan sonra yemeğe çıkılması gerekirken, işyerinde, 14 makinadan sorumlu olduğunu ve öğle yemeğine gidenlerin makinalarının sorumluluğunun da kendisine yüklendiğini, öğle arasında 42 makinaya bakmasının istendiğinii, işverenin bu talebine karşı çıktığını, hakkında 3 gün üst üste tutanak tutularak haksız olarak işten çıkarttığını iddia ederek, kıdem ve ihbar tazminatlarını istedi.

Davalı işveren savunmasında, ara dinlenmesi esnasında üretimin tamamen durdurulmaması, ara dinlenmesine çıkan işçinin kapatılmayan makinesine de nöbetçi olarak bırakılan çalışanlar tarafından bakılması şeklindeki uygulamanın tüm sektörde yerleşik bir uygulama olduğunu, nöbet sırasında, kapatılmayan makinelerin başında nöbet tutmanın da davacının görev ve sorumlulukları arasında olduğunu, davacının nöbet sırası kendisine geldiğinde haklı bir sebep olmaksızın makinelere bakmadığı için, iş akdinin feshedildiğini belirtti.

Yerel Mahkeme işvereni haklı buldu, çalışanın temyizi üzerine Yargıtay' dan işçileri sevindirecek emsal bir karar çıktı.

Yargıtay, yerel mahkeme kararını bozdu.

Mahkemece, Karar'da;

'.. İş yerindeki bir saat yerine yarım saat yemek molası verilmesi ve yemek molasının ücretten düşülmesi Yasa'nın 68. maddesine açıkça aykırıdır. Davacı işçinin yasaya uygun olmayan bir uygulamaya karşı çıkarak yemek molasına giden işçilerin makinelerine bakmaması, yasa dışı uygulamaya muvafakat etmemektir. Yasal hakkını kullanan işçinin bu sebeple işten çıkarılması haksız olup, davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü gerekirken yerinde olmayan gerekçe ile reddi bozmayı gerektirmiştir…'denildi.

Editör: TE Bilisim