Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Verimlilik Ve Kalite Uygulamaları Dairesi Başkanlığı tarafından sağlık tesislerinde yapılan verimlilik yerinde değerlendirmeleri sonucunda hesaplanan puanlar, sözleşmeli yöneticilerin performansının değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Verimlilik Yerinde Değerlendirme Rehberi 18.09.2019 tarih ve 310574445-020-E.375 sayılı Makam Onayı ile güncellenmiştir. Güncel 2019 Verimlilik Yerinde Değerlendirme Rehberlerine Bakanlık sitesinden ulaşılabilmektedir. “Verimlilik Yerinde Değerlendirme Soru Listesi” kapsamında hesaplanan “Sözleşmeli Yönetici Performans Değerlendirme Kriterleri Gösterge Kartları” ile İlgili “Sözleşmeli Yöneticiler”in yer aldığı excel dosyası yayınlanmıştır.

Ayrıca, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yönetim İzleme Değerlendirme Daire Başkanlığı tarafından tüm illeri kapsar şekilde Sözleşmeli Yönetici Performans Değerlendirme Bölge Toplantıları yapıldı.

Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalar dışında, il Sağlık Müdürlüğü bünyesinde uzmanlar kuruldu birimler açıldı. Açılan birimlerde uzman harici geçici görev ile hastanelerden çekilen personel görevlendirildi.

İl Sağlık Müdürlükleri ve bağlı her hastanelerde kalite verimlilik birimleri oluşturuldu ve burada mesleğinin baharında çalışanlar görevlendirildi. Kalite ve verimlilik birimleri ve tüm ildeki sözleşmeli yöneticiler soruları belli, cevapları belli, gelecekleri zamanın belli olduğu bir dönemdeki soru listesinden 900 ün altında bir puan alıyor ise ve bu yıllar bazında yükselmek yerine düşüyorsa sorun nerede aranmalıdır. Evde çocuğumuz okulda soruları ve cevapları verilen sınavdan 100’ün altında bir puan alsa ne deriz? Demek ki kapasitesi yok.

Çözüm nedir?

Çözüm liyakat bazlı atama. Sivil toplum kuruluşunun isteği diye sistem dışına itelen, küstürülen, iş bilen çalışanların sisteme kazandırılması. Sözleşmeli yöneticinin amacı STK’ların memnuniyeti değildir? Sözleşmeli yöneticinin amacı yönetici oldukları kurumu bir adım ileriye götürmektir.

Verimlilik Denetimlerinde 900’ün altında puan alan başta il sağlık müdürleri, başkan, başkan yardımcısı,uzman ve ilgili kurum yöneticilerin sözleşmeleri sorgulanmalıdır. Tabi bağlı olan başhekim, müdür ve müdür yardımcılarıda..............

Yıllardır bir ilde Sözleşmeli yönetici olarak görev yapan il sağlık müdürü, başkan, başkan yardımcısı, uzman ve yönetici yıllar bazında puanı düşüyor ve bunu dert etmiyor ise ne demeliyiz. 

Editör: TE Bilisim