Pandemi ile birlikte sağlık çalışanları fedakârca çalışmasıyla her zaman gündemde. Pandemi ile birlikte meslekten istifa eden sağlık çalışanlarına karşın 2021 yılında hiçbir atama gerçekleştirilmedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Temmuz ayı başında yaptığı, “2-3 ay içinde geniş, birçok programı içeren bir atama yapıyor olacağız” sözlerine ve üzerinden geçen zamana rağmen halen bir atama gerçekleştirilmedi. Bakan’ın sözü yerde kaldı.

2020 yılı Aralık ayında yapılan son atamadan sonra geçen onca zamandan sonra sağlık alanında bir atama gerçekleştirilmedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Temmuz ayının başında katıldığı bir televizyon programında ifade ettiği, “2-3 ay içinde geniş, birçok programı içeren bir atama yapıyor olacağız” sözünün üzerinden geçen 3 aya rağmen atama konusunda bir adım atılmadı.

ÜZERİNDEN GEÇEN ZAMAN İLE BAKAN’IN SÖZÜ AKILLARA GELDİ

Sağlıkçılar yoğun iş baskısının altında ezilirken pandemi ile iş yükleri daha da arttı. Bu süreçte yoğun iş yükü ile birlikte binlerce sağlık çalışanı istifa ederek mesleği bırakırken, Sağlık Bakanının sözü akıllara geldi. Bakan tarafından belirtilen atama sözünün üzerinden geçen zamana rağmen halen bir adım atılmamış olmasına Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş tepki gösterirken, bir an önce atama yapılması için çağrıda bulundu.

“BİR SAĞLIK ÇALIŞANI 4 KİŞİLİK İŞİ TEK BAŞINA YAPIYOR”

Sağlıkçıların ataması ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Türkiye’de en çok insan kaynağının sağlık alanında olduğuna dikkat çekerek, “Bugün ülkemizde 680 bin ebe-hemşire olması gerekirken, 200 bin ebe-hemşire çalışıyor. Bir sağlık çalışanı arkadaşımız dört kişinin yapması gereken işi tek başına yapıyor. 2021 yılının son aylarına girilirken sağlık alanında henüz atama yapılmadı. On binlerce kişinin gözü kulağı, 10 aydır Sağlık Bakanlığından gelecek müjdeli haberde” dedi.

“MALİYE BAKANLIĞI HESAP YAPMAKTAN SAHADAKİ YANGININ FARKINDA DEĞİL”

Sağlık Bakanı Koca tarafından verilen atama sözünü hatırlatan Durmuş, sözün üzerinden geçen zamana dikkat çekerek, “Temmuz ayının başında Bakan Koca, 2-3 ay içinde alım yapılacağını duyurmuştu. Ekim ayının sonuna yaklaşıyoruz ancak herhangi bir alım yok. Yapılacak alım konusunda Sağlık Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uzlaşamadığı yönünde duyumlar alıyoruz. Anlaşılan Maliye Bakanlığı, masa başında hesap kitap yapmaktan sahadaki yangının farkında değil” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIKTA İNSAN KAYNAĞI AÇIĞI HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR”

Türkiye’de pandemi dolayısıyla getirilen istifa yasağının kalktığı günden beri binlerce sağlıkçının memuriyetten istifa ettiğini kaydeden Durmuş, “Ücret yetersizliği gibi farklı nedenlerle, istifa yasağının kalktığı Temmuz ayından beri her branştan sağlık çalışanı akın akın istifa ediyor memuriyetten. Gidenlerin haricinde tecrübeli, donanımlı binlerce sağlık çalışanı da yurtdışına gidebilmenin hesabını yapıyor. Dolayısıyla sağlıkta insan kaynağı açığı her geçen gün daha da büyüyor” dedi.

“EN AZ 60 BİN ATAMA İLE YÜK HAFİFLEYECEKTİR”

Sağlık alanının pandemi ile birlikte stratejik bir alan olduğunun farkına varıldığını ifade eden Durmuş, stratejik olan sağlık alanının insan kaynağıyla desteklenmesinin şart olduğunun altını çizerek, “Sağlık alanında yapılan alt yapı yatırımlarının insan kaynağıyla desteklenmesi şarttır. Bu konuda siyasi irade, özellikle de Maliye Bakanlığı sorumluluktan kaçmamalıdır. Dolayısıyla atamalar bir an önce yapılmalıdır. Üstelik bu sayının da en az 60 bin olması gerekir. Ayrıca bu sayıdaki alım da her yıl yapılmalıdır. Ancak bu şekilde istihdam hususunda dünya standartlarını yakalayabiliriz. Öbür türlü sağlık çalışanlarının yükünün hafiflemesinden bahsetmek mümkün olmayacaktır” diye konuştu.(Milli Gazete)

Editör: TE Bilisim