İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup toplantısında konuştu. 

İYİ Parti lideri Meral Akşener, "Pandeminin zorluk sürcini atlatan sağlık sistemimiz gittikçe derinleşen bir krizin içinde sürükleniyor. Her şeyi bilen Sayın Erdoğan, sağlık alanında uzman oldu doktorları kovdu. Bu krizin izleri de sokaklardan anlaşılıyor. Her ilde bir vatandaşımız 'Nerede bu devlet' diye soruyor. Hastaneden randevu alamadıklarını, doktor bulamadıklarını, ilaçlara ulaşamadıklarını söylüyor. Zincirin ilk haklası randevu sistemi. Sanal kuyruklar oluşturmuşlar. Randevu alabilenler birbirini tebrik eder hale gelmişler. Hasta vatandaşlarımız, doktoru evde bekliyor. AK Parti sorunu çözmek yerine, sorunun şeklini değiştirmeyi tercih ediyor" dedi.

Akşener doktor yetersizliğine vurgu yaparak şunları söyledi:

"Alınan randevular sorunun görünen yüzü. Sağlık sistemimizdeki sorunlar zincirinde doktor yetersizliği. 100 bin kişiye 195 hekim ve 240 hemşire düşüyor. Almanya'da 100 bin kişiye 450 hekim düşüyor. Hani Almanya bizi kıskanıyordu? Bay krize göre giderlerse gitsinler.

Randevu alındı, doktor bulundu bu sefer muayene süresi çıkıyor. Bir hastanın muayene süresi 5 dakika. İktidarın gözünde milletimizin araba lastiği kadar değeri yok. Muayene sürelerini 5 dakikaya indirmek ve hekimlerin 90 hastaya bakması yapılacak en büyük kötülüktür. Buradan Sağlık Bakanlığı'na çağrı yapıyorum; bu uygulamadan vazgeçin. Gelin biilimsel gereklere uygun olarak, DSÖ'nün öngördüğü çerçevede gerekli önlemleri alın.

Randevuyu aldık, doktur bulduk, 5 dakika da olsa muayene olduk diyelim. Bu sefer de ilaç yokluğu çıkıyor. Avrupa kapsamında yapılan çalışmada ilaca erişim yüzde 49 iken, Türkiye'de yüzde 12. Nadir hastalık ilaçlarında AB ortalaması yüzde 41 iken, Türkiye'de yüzde 6. Bunun sebebi sabit ilaç kuru. Sabitlenen kurla, gerçek kur arasındaki makasın açılması nedeniyle ülkemize yeni ilaç gelmiyor.

Sağlıktaki kiriz derinleşirken bay kriz şov yapmakla meşgul. doktorların dertlerinde bihaber, sağlık sistemi sorunlarından bihaber, vatandaşımızın çilesinden bihaber. O işler öyle olmaz. Aynı cahilliği eğitimde yaptın. İçinde bilim, hoca olmayan binalarda gençlerimzin geleceğini heba ettin. Şimdi de sağlığı bina dikmeye indirgeyerek milletimizin sağlığını tehlikeye atıyorsun.

Sağlık çalışanlarını küstürmeyeceğiz. Performans sistemine son vereceğiz. Daha az yük, daha çok gelir sağlayacak sistem kuracağız. Kadrolu ve güvenceli iş sağlayacağız. Sevk zincirinin etkin çalışmasını sağlayacağız. Birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendireceğiz. Aile hekimliğini amacına uygun hale getiereceğiz. Tele-tıp uygulamasını getireceğiz. Yap-işlet-hüplet sistemine son verip, yandaşlara akan rant musluklarını kapatacağız."

Editör: TE Bilisim