Şener Üşümezsoy yeni deprem için adres verdi
Şener Üşümezsoy yeni deprem için adres verdi
İçeriği Görüntüle

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşmasında şüpheli sayısı 217’ye, tutuklu sayısı ise 85’e yükseldi. Adli kontrol hükümleri uygulananların sayısı ise 98 oldu. Başta MASAK ve SPK olmak üzere ilgili kurumlardan gelecek yazılarla gözaltı sayısının daha da artabileceği belirtilirken, soruşturmada ‘pişmanlık’ sürprizi yaşandı.

AĞIR CEZA ALIRIZ KORKUSU

Dosyaya bakan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “eylemler örgütlü suç kapsamında değerlendiriliyor” açıklaması soruşturmanın seyrini değiştirdi. Gözaltına alınan şüpheliler, ‘örgüt yöneticiliği’ ve ’örgüt üyeliği’ suçlarından ağır hapis cezaları ile karşı karşıya kalabilecekleri anlayınca çark etti. Adli işlem gören şüphelilerin yüzde 90’ı savcılık sorgularında elde ettiği haksız kazancı iade etmek istediğini beyan etti. Şüpheliler Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107. maddesinin 3. fıkrasındaki hükümlerin kendilerini yönünden de işletilmesini talep etti.

107. MADDE NE DİYOR

‘Piyasa dolandırıcılığı’ suçuna verilecek cezaları düzenleyen 107. maddenin 3.fıkrasında ‘pişmanlık’ şartları açık açık belirtiliyor. Maddeye göre suçu işleyen kişi soruşturma başlamadan önce pişmanlık gösterip elde ettiği menfaatin iki katını Hazine’ye iade ederse ceza almıyor. Eğer belirtilen miktarda para soruşturma evresinde ödenirse verilecek ceza yarı oranında, kovuşturma evresinden hüküm verilinceye kadar ödenirse ceza üçte biri oranında indiriliyor.

Kripto paraların izi sürülüyor

Öte yandan savcılık, MASAK’a müzekkere göndererek soruşturmada adı geçen holdinglerin alt şirketlerine ait mali verileri de istedi. Elde edilen haksız kazancın kaçırılmış olma ihtimaline karşı bu şirket yöneticilerinin 2024'ten bugüne kadar yurt dışına gerçekleştirdikleri para ve kripto varlık transferleri ile tüm para giriş-çıkışlarının ham veri halinde Başsavcılığa gönderilmesi talep edildi. Sadece şirket yöneticileri değil, birinci derece yakınlarının da incelenmesi, para, kripto para, gayrimenkul alım satım ve devirlerinin de detaylıca incelenmesi istendi.

Burak DOĞAN