Evde bakım hizmeti, profesyonel sağlık çalışanları tarafından, ev konforunda hastaya sunulan tanı, tedavi işlemleri ve bakım uygulamalarıdır. Yaşlı, engelli, kronik hastalığı bulunan bireyler ile yatağa bağlı hastalara sunulan bakım hizmeti; hastanın ihtiyaç duyduğu uygulamalara hızlı ve pratik bir şekilde ulaşmasını sağlar.

Hastalıkların teşhisi için evde çeşitli tanı uygulamaları yapılabilir. Bunun yanı sıra tedavisine hastanede başlanan hastalar, evde bakım hizmeti sayesinde, uzman sağlık personelleri gözetiminde tedavilerine evde devam edebilir. Evde bakım hizmetinin kapsamı son derece geniştir. Bu nedenle detaylı bir hizmettir.

Evde Bakım Hizmeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Evde bakım hizmeti, çeşitli nedenlerden ötürü sağlık kuruluşlarına gidemeyen ve ev konforunda tedavi görmeyi arzulayan bireylere sunulan bakım hizmetidir. Çoğunlukla hizmet kapsamında doktor tarafından belirtilen yöntemler kullanılarak tedavi işlemleri yapılır. Bunun yanı sıra hastanın yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen uygulamalar da evde bakım hizmetinin kapsamında yer alır. Çok yönlü olan hizmet ile psikolojik, fizyolojik ve tıbbi bakım modelleri uygulanır.

Evde Bakım Hizmeti Nedir?

Hastanın gereksinimlerine göre içeriği belirlenen evde bakım hizmeti, hastanın çok daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşantı elde etmesini sağlayan uygulamaların tamamıdır. Ameliyat sonrası yara bakımı, evde pansuman, yaşlı ve engelli bakımı başta olmak üzere birçok işlem; evde bakım hizmetinin kapsamına girmektedir.

Çoğunlukla banyo yapma, beslenme gibi günlük aktivitelerini yerine getiremeyen bireylerin aldığı hizmet; oldukça kapsamlıdır. Evde bakım hizmetine dahil olan başlıklar genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Cerrahi işlem sonrasında yara bakımı
  • Evde pansuman
  • Evde doktor ve hemşirelik hizmeti
  • Enjeksiyon uygulamaları
  • Evde laboratuvar hizmetleri
  • Evde doktor muayene hizmetleri
  • Evde diyetisyen hizmetleri

Bu ve bunun gibi konuların tamamı, evde bakım hizmetlerinin kapsamındadır. Farklı hizmetlerin bir arada yer aldığı evde bakım hizmetinin kapsamı, hizmeti sunan kuruma göre değişiklik gösterebilir. Bazı kurumlar yalnızca bakım uygulamalarına odaklanırken birçok kurum bakım, tedavi ve rehabilite uygulamalarını bir arada sunmaktadır. 

Evde Bakım Nasıl Yapılır?

Evde bakım, lisanslı sağlık personelleri tarafından yapılır. Lisanslı hemşireler, fizyoterapistler, doktorlar; evde bakım hizmetini gerçekleştiren sağlık personelleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda işlemlerin tamamında tıbbi prosedürlere uygun bir çalışma benimsenir.

Evde bakımın nasıl yapıldığı, hastanın gereksinimlerine ve uygulamanın türüne göre değişiklik gösterebilir. Yaşlı ve engelli bakımında, bireylerin temel ihtiyaçlarının günlük yerine getirilmesi hedeflenir. Tanı uygulamalarında hastalığın teşhisine yönelik muayene ve tetkikler yapılır. Tedavi uygulamalarında ise doktor tarafından önerilen uygulamalar, uzman sağlık personelleri tarafından gerçekleştirilir.

Evde Doktor Muayene Hizmeti

Pratisyen veya uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen evde doktor muayene hizmetleri, farklı alanlarda gerekli muayenelerin gerçekleştirilmesini sağlar. Hizmet kapsamında; nöroloji, genel cerrahi, çocuk hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, kardiyoloji gibi branşlar yer alır. Yapılan muayene sonrasında hastanın tıbbi gereksinimleri uygun yöntemler kullanılarak giderilir.

Evde Laboratuvar Hizmetleri

Laboratuvar hizmetleri, evde bakım hizmetleri kapsamında yer alan başlıklardan bir diğeridir. Kan tahlili, antibiyogram, idrar kültürü başta olmak üzere pek çok farklı test evde yapılabilmektedir. Uzman sağlık personelleri tarafından evde alınan testler, uygun koşullarda saklanır. Tıbbi laboratuvarlara ulaştırılan testler, sonuçları ile birlikte rapor halinde sunulur.

Diyanet'ten 'makam aracı' haberlerine açıklama Diyanet'ten 'makam aracı' haberlerine açıklama

Evde Hemşirelik Hizmetleri

En sık talep edilen hizmetlerden bir diğeri, evde hemşirelik hizmetidir. Evde uyku testi, damar yolunun açılması, pansuman, serum takma ve serum çıkarma gibi uygulamaların tamamı; uzman sağlık personelleri tarafından ev ortamında yapılabilmektedir.

Evde Diyetisyen Hizmetleri

Sağlığını olumsuz yönde etkileyen fazla kilolarından kurtulmak isteyen bireylere sunulan evde diyetisyen uygulamalarının kapsamı son derece geniştir. Kilo kontrolünün yanı sıra, cerrahi işlemler sonrasında hastanın doğru beslenebilmesi için de evde diyetisyen hizmetinden faydalanılabilir.

Evde Bakım Hizmetinden Kimler Yararlanabilir?

Kendi öz bakımını sürdürme konusunda birtakım sorunlarla karşı karşıya kalan bireylere önerilen evde bakım hizmeti, farklı hasta gruplarına da sunulabilmektedir. Ev ortamında bakım hizmetinden yararlanabilecek hasta gruplarını şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Bakıma Gereksinim Duyan Kişiler: Zorlu tedavi süreçlerinde ya da çeşitli hastalıklar sonrasında kişi, bakım uygulamalarını tek başına yerine getiremeyebilir. Özellikle ağır ameliyatlar sonrasında uzman sağlık personelleri tarafından verilen bakım hizmeti ile hasta, tedavi bitiminde çok daha konforlu ve sağlıklı bir yaşantı elde edebilir.
  • Geriatrik Bireyler: İlerleyen yaş, bireylerin bakım ve beslenme sürecinde destek almasına neden olabilir. Bakım faaliyetlerinin sistematik bir şekilde tamamlanmasını sağlayan evde bakım hizmetleri, hastanın sosyal yaşantısına da olumlu katkıda bulunur.
  • Fiziksel ve Zihinsel Engellilik Durumu: Fiziksel ve zihinsel engellilik durumu bulunan bireylerin kişisel bakım faaliyetleri, beslenme süreçleri evde bakım ile gerçekleştirilir.
  • Hamilelik ve Doğum Sonrasında Anne Bakımı: Hamilelik sırasında ya da doğum sonrasında annelerin bakıma gereksinimleri olabilir. Aynı zamanda süreç içinde kadınların sağlık durumları titizlikle takip edilmelidir. Bu nedenle uzman sağlık personeli desteği gerekli olabilmektedir.

Evde Bakım Hizmeti Personelleri Kimlerdir?

Evde bakım hizmeti, uzman sağlık personelleri ve destek ekibi ile gerçekleştirilen uygulamalardır. Bu nedenle hizmet kapsamında çalışan sayısı fazla olabilir. Hastaya ya da bakıma ihtiyaç duyan bireye sunulan hizmetin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına destek olan personeller şu şekildedir:

  • Doktor
  • Sosyal hizmet uzmanı ya da psikolog
  • Fizyoterapist
  • Büro personeli
  • Ulaşım sorumlusu
  • Bakım, destek ve refakat ekibi
  • Hemşire
  • Sağlık memuru

Geniş bir ekip ile sunulan hizmet, hastanın ev ortamında gereksinim duyduğu uygulamalara ulaşmasını sağlar. Bunun yanı sıra evde bakım hizmeti, hastane ortamının hasta üzerindeki olumsuz etkisini de giderir. Bu nedenle özellikle son zamanlarda evde bakım hizmetleri sunmakta olan kurumların ve bu tür hizmetlerden yararlanan bireylerin sayısında artış meydana gelmiştir.

https://konforsaglikkabini.com/evde-bakim-hizmetleri/

Editör: TE Bilisim