<div><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;">Sağlık Otelciliği Hizmet Sunum Rehberinin Kantin ve Kafeterya Hizmet Sunumu bölümünün içerik kısmında "Sağlık tesislerinden hizmet alan hasta, hasta yakınları ve sağlık tesisi çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılamak için kaliteli, sağlıklı ve uygun ortamda hazırlanmış ürünleri sunmak amacıyla hizmet veren tüm kafeterya hizmet alanını ve çalışanlarını kapsar" ifadesi yer almaktadır. Şikayetlere konu olan başlıklarda Hizmet Sunum Rehberinde neler yer almakta;</span></span></div> <ul> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;">Kantinde görevli personel, sağlık tesisinin uygun gördüğü kıyafeti giymeli, kişisel hijyenine dikkat etmeli ve mutlaka yaka kartı takmalıdır.</span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;">Görevli personel hizmet talebinde bulunan kişilere karşı güler yüzlü,sabırlı, anlayışlı olmalı ve kaba davranışlar sergilememelidir.</span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;">Kantinde çalışanların kişisel koruyucu ekipmanları işletmeci tarafından tedarik edilmelidir.</span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;"> İşe başlayan personelin hijyen eğitimi almış personelden seçilmiş olmasını, eğitim almayan personelinde eğitim almasını işletmeci sağlamalıdır.</span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;"> Çalışan kişilerin gerekli sertifika ve yeterliliğe sahip olup-olmadıklarıfirma yetkilisi tarafından sağlanmalı, genel denetim ve kontrollerde ilgili belgeler yönetime göstermesi gerekmektedir.</span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;"> Ambalajsız gıdalar doğru sıcaklıkta ve uygun koşullarda muhafaza edilmelidir.</span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;"> Ambalajı açılarak satışa sunulan ve sergilenen gıdaların etiketlerinde raf ömrü mutlaka bulunmalıdır.</span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;"><strong>Kantin veya kafeteryada satışı yapılan ürünlerin mal ve hizmet bedelleri mali hizmet temin edecek vatandaşların mağduriyetine sebep verilmemesi amacıyla piyasa rayicinin üzerinde bir fiyatla satılmayacak şekilde piyasa koşullarına uygun olarak belirlenerek sağlık tesisi yönetiminin onayı alınmalı, fiyat tarifesi açık, net, büyük puntolu yazı ile yazılarak herkesin görebileceği şekilde uygun bir yere asılmalıdır. Yürütülecek faaliyet ile ilgili olarak sağlık tesisi yönetimince bir fiyat tarifesinin önerilmesi halinde önerilen bu fiyat tarifesi uygulanmalıdır. Satış fiyatları ile ilgili sağlık tesisi yönetimi devamlı kontrol yapmalıdır.</strong></span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;">Satışta bulunulan malzemeler soğuk zincir kurallarına (ısı, nem, depolama koşulları, vb.) uygun olarak saklanmalı, depolanmalı ve servis edilmelidir. Soğuk tüketilen veya soğukta muhafaza edilen gıdalar +4°C’nin altındaki ortamlarda bekletilmelidir.</span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;"> Ürünlerin son kullanma tarihleri belirli periyotlarda takip edilmeli ve bozulan ürünlerin tespiti yapılarak, satışı engellenmelidir.</span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;"> İşletme hakkı verilen yerlerin iç ve dış çevre emniyeti, hijyen ve temizlik unsurları işletmecinin sorumluluğundadır.</span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;">İşletmeci kiralanan yerin tamamı ve 10 metrekare çevresinin temizliğinden sorumludur.</span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;">Kantin ve kafeteryada kullanılacak araç, gereç ve malzemeler temiz olmalıdır.</span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;">Kantin ve kafeterya çevresinde bulunan çiçek, ağaç, diğer sabit<br /> alanların korunmasından işletmeci sorumludur.</span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;">İşletmeci hizmet sunduğu alanlarda engellilere yönelik düzenlemeler oluşturmalıdır.</span></span></li> <li><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;">İşletmeci, yatan hasta servislerinde seyyar kantin ile satış yapmamalıdır</span></span></li> </ul>