Didem Seymen - Her geçen gün gelişen teknoloji ile geliştirilen malzemeler ve tıbbi cihazlar sayesinde kadınlar ve bazı erkekler çok uğraşmadan, zaman harcamadan güzelleşebiliyor. Birkaç seansta üstelik de çoğu zaman ameliyatsız bambaşka bir insana dönüşebiliyor. Fakat doktor veya merkez seçerken nelere dikkat etmesi gerektiğini bilmeyen, dikkat etmeyen, bir anlık “indirim” veya “kampanya” heyecanıyla doktor bile bulunmayan yerlerde işlem yaptırabiliyorlar. Bu işlemler, kadınların kahve toplantılarına dönüşmüş durumda. Eve gelen “doktor” olmayan bir kişiye, 8-10 arkadaş toplanıp işlem yaptırabiliyor. Yaptırdığı işlemlerden sonra fotoğrafını değiştirmeyip de yurt dışında pasaporttan geçemeyenler dahi var.

Uğruna kredilerin çekildiği estetik işlemler eğer doğru yerde ve doğru ellerde yapılmazsa sizi sağlığınızdan edebilir, hatta ölümle sonuçlanabilir. “Aman ne olacak canım, bu maddeler zaten 6 ay sonra eriyor” diye düşünmeyin. Yazı dizimizin içerisinde estetik mağdurlarına ve işin ehli hekimlere yer vereceğiz.

Bırakın 6 ayı, 6 yıldır erimeyen dudak dolgusunu eritmek için hastane hastane dolaşıp en sonunda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne gelen hastaların hikâyelerini de yine bu dizide okuyacaksınız… Üstelik ameliyatta hayatını kaybeden hastalar sebebiyle bu global bir soruna dönüşebiliyor, sağlık turizmini baltalayabiliyor. Mesela İngiltere, estetik ameliyatlar için Türkiye’ye hasta göndermek istemiyor. Siz siz olun güzellik uğruna sağlığınızı tehlikeye atmayın…

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay le Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Gülşen ve ekibi hatalı estetiklere, bunlardan kaynaklanan komplikasyonlara müdahale ediyor. İşte Prof. Dr. Zekayi Kutlubay’ın anlattıkları…

- Estetik mağdurları için böyle bir sağlık hizmeti vermek nereden aklınıza geldi?

Birçok kişinin estetik mağduriyeti yaşadıktan sonra nereye gideceğini ve bu işin uzmanının kim olduğunu bilemediğini gördük. Bu da tedavilerinin zorlaşması ve uzaması anlamına geliyor. Bu açıdan Kozmetik Uygulamalar Komplikasyon Ünitesi’ni oluşturduk. Resmi başvurumuzu da yaptık.

- Mağduriyetlerin sebebi, hatalı işlemler mi?

Çoğunlukla merdiven altı maddelerden kaynaklanıyor. Yapılan ürünün özelliği önemlidir. En kaliteli ürün de binde bir de olsa reaksiyon verebilir. Maddenin içerisine bir takım farklı kimyasal maddeler katıldıysa ya da uygun olmayan ortamlarda üretildi ise onların reaksiyon verme ihtimali çok daha yüksek. Ayrıca işlemi yapanın ehemmiyeti, deneyimi çok önemli. Burada yapan kişi bir dermatolog, plastik cerrah ya da bir medikal estetik hekimi dediğimiz hekim değilse -normalde kanuni olarak bu kişilerin yetkisi vardır- sorun da burada başlıyor. Ama branşı olmayan diğer hekimlerin, diş hekimlerinin de bu işleri yaptıklarını duyuyoruz. Hatta ve hatta doktor olmayanların, güzellik salonları ya da kuaförlerde çalışanların da yaptığını biliyoruz. Ürünü hangi tabakaya enjekte etti, damara mı verdi, derinin üst tabakasına mı verdi, altına mı verdi? Bunlar çok önemli. Deride enfeksiyon meydana gelebiliyor.

Kör olabilirsiniz

- Size başvuran estetik mağdurları nerede yaptırmış oluyorlar?

Düzgün şartlarda yapılmayan, dikkat edilmeyen ve içinde ne olduğu bilinmeyen ya da ruhsatsız kaçak gelen birtakım ürünlerin, doğru kişiler tarafından doğru yere enjekte edilmemesinden dolayı meydana gelen kitle, iltihaplanma, damarda tıkanma olabiliyor. Granül dediğimiz bağ dokusu ile çevrelemek, onu kuşatmak istiyor. Vücut ona tepki veriyor, tepki verince de orada kitle gibi kalıyor. Bazen enfekte oluyor, cerahat çıkıyor, hasta ağrı çekebiliyor. Çok şükür şimdiye kadar görmedik ama maalesef ki körlük vakaları meydana gelebiliyor ki en önemlisi de körlük vakası. Kaş arası, burun gibi bu bölgeye yapılan dolgularla körlük ortaya çıkma ihtimali maalesef ki var. O açıdan hep diyoruz ki işi yapan kişinin doktor olması ve anatomiyi çok iyi bilmesi gerekiyor.

Üzerinden uzun günler geçince, hücre ölümü ya da deride kalan izler için aylar sonra başvurulduğunda tedavi zorlaşıyor. 3 aydan 2 yıla kadar süren tedaviler var. Eğer hasta bize geç başvurduysa süreç biraz daha uzun sürüyor. Enjekte edilen maddelerin erimesi bazen uzun sürebiliyor. 2-3 hafta aralıklarla hastalarımızı çağırıp eritme işlemini uyguluyoruz. Öyle hemen tek seansta düzelmiyor. En az üç seans sürüyor.

İNGİLTERE’DE TÜRKİYE ALEYHİNE KAMPANYA

Türkiye’de zaman zaman yaşanan olumsuz gelişmeler, sağlık turizmini de etkiliyor. Türkiye’ye estetik turizmi için gelen Meliss Kerr (31), 2019’da İstanbul’da Kadıköy’deki özel bir hastanede kalça kaldırma ameliyatı sırasında, İngiliz Leah Cambridge (29) de 2018’de İzmir’deki özel bir hastanede kalça ameliyatı sırasında yaşamını yitirmişti. Sophie Hunt (34) da Mart 2022’de İstanbul’da faaliyet gösteren bir klinikte karın gerdirme ve yağ aldırma operasyonları için anlaştı ve hayatını kaybetti. Bu acı olaylar sonrası Türkiye aleyhine İngiltere’de kampanyalar başlatıldı. İngiliz hükümeti de Türk yetkililerle sağlık ve estetik turizmine dair düzenlemeleri görüşeceklerini duyurdu.

Cerrahpaşa’da estetik hatalara estetik Kuaförler bile yapıyor
DOKTORUNU MAHKEMEYE VERECEK

- 55 yaşındaki O.T, dolgu için kanüllerle zorlayarak yanağına girildi. Tedaviye çok geç kaldı… Avukat damadı mahkeme hazırlığında…  Bakırköy’de özel bir muayenehaneye giden, doktorun yanlış işlem yaptığı ortaya çıkan O.T. anlattı: “Germe işlemi yapacaktı, yaptırmadım. Allahtan yaptırmamışım. Araştırdık, Zekayi Hocamı bulduk. Bu üçüncü işlemim. Eritme işlemi yaptırıyorum. Topluma çıkamadım. Şişliğim 6 aya yakın sürdü. Birkaç aydır buraya eritme işlemine geldiğimden beri rahat bir nefes almaya başladım. Bir yıldır doktorlara gidip geliyorum, psikolojim de bozuldu” dedi.

- Bir muayenehanede dudağına bundan 6 sene önce dolgu yaptıran ve ismini vermek istemeyen genç kadın, dudaklarının çok kalın görüntüsünden rahatsız olduğu için Cerrahpaşa’ya ilk seans randevusu almıştı. Hemen ultrasonla bakıldı ve dudak kenarlarına ve üstüne dolgu eritme işlemi yapıldı. Üç hafta sonraya randevu verildi. 2-3 seans daha gidip geleceği bir tedavi süreci başladı. Kendisine sahte veya uygun olmayan bir madde enjekte edildiğini düşünüyor. Dudak dolgusu erimediği ve dudakları çok şiş olduğu için mutsuzdu. Bir daha muayenehanede bilmediği kişilere dolgu yaptırmayacağını söylüyor.

Sağlık Çalışanları Haklarını Mahkemede Almaya Başladı Sağlık Çalışanları Haklarını Mahkemede Almaya Başladı


- Neden hekimler ultrason kullanmıyor? - Hasta hikayeleri…

Editör: Sercan Yılmaz