Belçika'da Batı Nil Virüsü Vaka Sayısı 10'a Ulaştı: Sağlık Yetkililerinden Risk Değerlendirmesi

Belçika'da Batı Nil virüsü kaynaklı olduğu değerlendirilen vaka sayısı 10'a yükseldi. Flaman Bakım Dairesi ve Brüksel bölgesinin sağlık kurumu Vivalis, yeni vakaları doğrularken, sağlık yetkilileri toplum genelindeki riskin düşük olduğunu ancak ekime kadar yeni vakaların görülebileceğini bildirdi.

Resmi haber ajansı Belga'ya göre Flaman Bakım Dairesinden yapılan açıklamada, bölgede görülen kesinliği yüksek veya olası vaka sayısının 8'e yükseldiği bildirildi.

Açıklamada, geçen haftanın sonunda açıklanan 5 olası vakaya ek olarak Anvers ve Flaman Brabant vilayetlerinde 3 kişinin daha virüse yakalandığının değerlendirildiği belirtildi.

Hastalardan birinin nörolojik belirtiler nedeniyle hastaneye kaldırıldığı, ancak iyileşme sürecinde olduğunun kaydedildiği açıklamada, Brüksel bölgesinin sağlık kurumu Vivalis de 2 kişinin virüsü yerel olarak kaptığının değerlendirildiğini açıkladı.

Söz konusu kişilerden Brüksel'de yaşayan biri sağlığına kavuşurken, diğer vakanın ise ülkesine dönen İtalyan bir turist olduğu, bu kişide ağır belirtiler görülmediği belirtildi.

Böylece, ülke genelinde Batı Nil virüsü kaynaklı olduğu değerlendirilen yeni vaka sayısı 10'a yükselmiş oldu.

Belçika'da geçen hafta ilk kez ülke içinde bulaştığı değerlendirilen Batı Nil virüsü vakaları bildirilmişti. Anvers ve Flaman Brabant vilayetlerinde belirlenen 5 olası vakadan 4'ünde nörolojik belirtiler görülmüş, bir kişi hastaneye kaldırılmıştı.

Sağlık yetkilileri, virüsün kuşlar ve sivrisinekler arasında dolaşımda olduğunu açıklamıştı. Yetkililer, ekime kadar yeni vakalar görülebileceğini ancak toplum genelindeki riskin düşük olduğunu belirtmişti.

Batı Nil virüsü

Çoğunlukla 'Culex' cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı herhangi bir aşı bulunmadığı için sivrisinek ısırıklarına karşı korunma tavsiye ediliyor.

Sivrisinek ısırığından itibaren kuluçka süresinin 2 ile 14 gün arasında değiştiği, bağışıklığı zayıf olanlarda bu sürenin 21 güne çıktığı belirtiliyor.

Virüsün bulaştığı kişilerin yaklaşık yüzde 80'inde herhangi bir belirtiye rastlanmadığı, hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde ise ateş, halsizlik, bulantı-kusma, baş ve kas ağrısı gibi semptomların görüldüğü ifade ediliyor.

Başlangıçta yalnızca Afrika'da görülen virüs, zamanla Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine yayıldı.

Bu gün tarihi ile Personelsaglik.NET yazarı CEREN YILDIZ tarafından derlenmiş aktarılmıştır.

İngiltere'de 11 Yıllık Tıp Skandalı: 'Beyin Tümörü Var' Denilen Kadın Hiç Kanser Olmadığını Öğrendi
İngiltere'de 11 Yıllık Tıp Skandalı: 'Beyin Tümörü Var' Denilen Kadın Hiç Kanser Olmadığını Öğrendi
İçeriği Görüntüle

Sağlık çalışanları açısından değerlendirildiğinde, Batı Nil virüsü vakalarının artışı, özellikle yaz ve sonbahar aylarında sivrisinek kaynaklı hastalıklara karşı farkındalığın artırılması gerektiğini gösteriyor. Sağlık kurumlarının hızlı vaka tespiti ve bildirimi, salgın kontrolünde kritik önem taşırken, toplumun bilinçlendirilmesi ve korunma yöntemlerinin yaygınlaştırılması sağlık çalışanlarının öncelikli görevleri arasında yer alıyor. Bu tür zoonotik hastalıkların yönetiminde, sağlık bakanlıklarının ve yerel sağlık otoritelerinin koordineli çalışması, hem hasta güvenliği hem de halk sağlığı açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Kaynak: PersonelSaglik.NET