PDC Doluluk Oranından bahsetmeden önce PDC'nin ne anlama geldiğini açıklamak gerekiyor

personel sağlık / özel haber

PDC nedir?

Personel Dağılım Cetvelinin kısaltmasına PDC denir. Bir sağlık tesisinde çalışması gereken sağlık personelini sayılarının oluşturduğu tabloya PDC denir. Ülke genelinden 50 binden fazla PDC belirlenmiş sağlık birimi bulunmaktadır. Eğitim araştıma hastanelerinden sağlık evlerine kadar tüm birimlerde görev yapan saplık personeline ( tabip,hemşire,sağlık memuru vb )  PDC tanımlanmıştır.

PDC Sağlık Hizmetleri Sınıfı personel için geçerlidir. 

PDC Doluluk Oranı Nedir ?

Yukarıda bahsettiğimiz 50 binden fazla sağlık birimine PDC doluluk oranına göre ;  sağlık personelinin ilk defa atama, alt bölge ataması, iller arası atama, kpss ile atama vb atamalar PDC nin müsaitliğine göre gerçekleştirilir. 

A ilinin B ilçesinin C hastanesindeki 5 hemşire PDC'sinin 5'i de dolu ise oraya atama yapılmaz. Atama yapılması için PDC'de boş bir kadro bulunması gerekmektedir.

Halihazırda PDC sayıları Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü web sitesinden güncel olarak yayınlanmaktadır.  PDC'nin boş mu dolu mu olduğuna dair bilgileri sadece müdürlüklerin personel şubelerinde yetkilendirilmiş kullanıcılar görebilir.

Ancak her iki ayda bir yayınlanan ''Bölge Hizmet Grupları'' PDC doluluk oranının göstermektedir

Türkiye geneli 6 gruba ayrılan 81 il gruplar arasında da A,B,C,D olarak 4 e ayrılır. Bu ayrım PDC doluluk oranın en yüksekten en düşüğe göre yapılır. A ve B illerinde PDC %100 yada %100'e yakın iken C ve D illerinde ise PDC % 50 ve % 50'nin altında olan illerdir. 

En son yayınlanan '' bölge hizmet gruplarına'' göre hemşire branşı için örnek açıklama yapmak gerekirse;

1. Bölge iller olan Kocaeli,Ankara,Adana,Mersin,Gaziantep,İzmir,Bursa ve İstanbul için PDC'si en düşük il İSTANBUL'dur . Bu iller arasında PDC'si en dolu 2 il KOCAELİ ve ANKARA'dır.  Bu oran ancak sadece 1 . bölge iller arasındaki orandır. Her bölge için farklı farklı ayrım yapılmıştır. 

Güncel PDC'ler için tıklayın

Güncel ''Bölge Hizmet Grupları'' için tıklayın

kaynak: personel sağlık net

Editör: TE Bilisim