Resmi Gazete'de yayımlanan 'Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile aile hekimliği uygulamasında kapsamlı değişikliklere gidildi.

1 Kasım 2024 tarihi itibarıyla geçerli olacak yeni sistemde en büyük değişiklik, doktorların sözleşme süresi üzerinde oldu. Halihazırda yürürlükte olan düzenlemede aile hekimleri, görev sürelerinin sonuna geldiklerinde arzu etmeleri durumunda sözleşmelerini uzatma hakkına sahipti.

Yönetmeliğin 7. maddesinde yapılan değişiklikle birlikte, doktorlar tarafından yapılan muayene ve diğer işlemlerin Bakanlıkça belirlenen hedef puana ulaşılamaması durumda, doktorlara sözleşme uzatma hakkı verilmeyecek.

KRONİK HASTALIK TARAMALARINA DAHA YÜKSEK TEŞVİK ÖDENECEK

Değişikliğin 5. maddesinde kronik hastalıklarda hedef nüfusun yüzde 40'ının taranması durumunda doktorlara ödenen tavan ücretin yüzde 18,9'u, yüzde 70 ve üzeri tarama yapılması halinde ise tavan ücretin yüzde 37,8'i oranında teşvik ödemesi verileceği belirtildi.

 İLAÇ YAZDIRMAK DAHA ZOR OLACAK

Son yıllarda aile hekimleri üzerinden ilaç istismarında bulunanların sayısının artması, söz konusu uygulamaya ek tedbirler getirilmesine neden oldu. Yeni dönemde hastalarına antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçlarını daha az yazan hekimler daha fazla teşvik ödemesi alacak.

Doktora ‘Görevi kötüye kullanma’ suçlarından 8 yıla kadar hapis cezası istemi Doktora ‘Görevi kötüye kullanma’ suçlarından 8 yıla kadar hapis cezası istemi

Bu değişiklikle birlikte, daha hafif vakalarda ilaç kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

GÜNLÜK MUAYENE SAYISI DEĞİŞTİRİLDİ

Yönetmelik değişikliği ile muayene ödemelerinde de çok önemli farklılıklar görüldü.

Daha önce günlük muayene sayısı 41-50 arasında ise tavan ücretin yüzde 10'u, 51-60 arasında ise yüzde 21'i, 61-75 arasında ise yüzde 31'i, 76 ve üzerinde olması halinde ise tavan ücretin yüzde 42'i oranında teşvik ödemesi yapılıyordu. Yeni düzenlemeyle hedef muayene sayısı getirilmiştir. Günlük muayene sayısının belirlenen hedef muayene sayısına oranı 0,5-1 arasında ise tavan ücretin yüzde 22,05'i ila yüzde 44,1'i arasında, hedef muayene sayısına oranın 1 ve üzerinde olması durumunda ise tavan ücretin yüzde 44,1'i oranında teşvik ödemesi yapılacaktır.

Editör: Sercan Yılmaz