Başvuruda, şikayetlerin Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ne (SABİM) bildirilmesine rağmen sonuç alınamadığı belirtilerek, mobbingin incelenmesi ve sorumlulara ceza verilmesi talep edildi.Soruşturma Süreci ve Bulgular

Giresun İl Sağlık Müdürü Aksoy 112 Sağlık Çalışanlarıyla Kahvaltıda Buluştu
Giresun İl Sağlık Müdürü Aksoy 112 Sağlık Çalışanlarıyla Kahvaltıda Buluştu
İçeriği Görüntüle
  • Antalya Valiliği İncelemesi: Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nün 3 Şubat 2025 tarihli soruşturma raporunda, başvurucunun iddialarının asılsız olduğu, iş akdinin feshedilmesinin mobbing değil, görev yerine mazeretsiz gelmemesinden kaynaklandığı belirtildi. Raporda, başvurucunun iş arkadaşlarına ve amirlerine karşı saygısızlık yaptığı, iş barışını bozduğu ve görevlerini yerine getirmediği ifade edildi. Başvurucunun, Antalya Şehir Hastanesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi’ne görevlendirmeleri kabul etmediği, bu nedenle iş akdinin 27 Eylül 2024’te feshedildiği kaydedildi.
  • Sivas Valiliği İncelemesi: Başvurucunun daha önce Sivas Numune Hastanesi’nde çalıştığı dönemde, 2022’de bir iş arkadaşının kendisini taciz ve tehdit ettiği iddiasıyla şikayette bulunduğu, ancak soruşturma ve adli incelemelerde bu iddiaların delilsiz kaldığı belirtildi. Kamera kayıtları ve ifadeler, mobbing veya taciz iddialarını desteklemedi. Ayrıca, başvurucunun görev emirlerine uymadığı ve mesaiye gelmediği için disiplin cezaları aldığı tespit edildi.

Hukuki DeğerlendirmeKamu Denetçiliği Kurumu, mobbingin sistematik, kasıtlı ve süreklilik arz eden bir davranış olması gerektiğini, ancak başvurucunun iddialarını destekleyecek delil sunamadığını belirtti. Soruşturmalar, görevlendirmelerin iş ihtiyaçlarına dayandığını ve tüm personelin benzer şekilde görevlendirildiğini ortaya koydu. Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi kararlarına atıfla, mobbing iddiasının ispat yükünün başvurucuda olduğu, ancak bu yükün karşılanamadığı vurgulandı.KararKamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas, yapılan incelemeler sonucunda idarenin işlemlerinde hukuka ve hakkaniyete aykırılık bulunmadığını belirterek, başvurunun reddine karar verdi. Karar, başvurucuya, Sağlık Bakanlığı’na, Antalya ve Sivas Valilikleri’ne bildirildi. Başvurucunun yargı yoluna başvurma hakkı olduğu hatırlatıldı.