Bölgenin sağlık üssü konumundaki Diyarbakır’da kamu hastanelerinde “geçici görevlendirme” sözleşmeli hekimleri canından bezdirdi. Diyarbakır’ın ilçeleri, çevre iller ve sınır ötesi operasyon için yapılan görevlendirmeler, günde binlerce hastanın geldiği Diyarbakır’daki poliklinikleri boş bıraktı. Bismil, Silvan, Ergani ve Dicle’ye yapılan geçici görevlendirmelerin yanı sıra, bazı hekimler Şırnak, Hakkari, Hatay, Muş, Urfa ve Batman’a gönderiliyor. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünün yaptığı görevlendirmeler daha çok acil, dahiliye, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, radyoloji, FTR ve nükleer tıp gibi branşlardan yapıldığı için, Diyarbakır merkezde hastalar muayene randevusu bulmakta güçlük çekiyor.

Amidahaber'de yer alan habere göre, HEKİMSEN Diyarbakır İl Temsilciliği’nin verilerine göre, geçtiğimiz yıldan bu yana 26 hekim, sendika aracılığıyla geçici görevlendirmelerin iptali için Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Davaların bir kısmı sürerken, bir kısmı da hekimlerin lehine sonuçlandı, mahkeme, geçici görevlendirme hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldı.

'SAYI DAHA FAZLA...'

Amida Haber’e konuşan HEKİMSEN Diyarbakır İl Temsilcisi Dr. Haçım Hizol, Diyarbakır’da sadece sendika üzerinden açılan dava sayısının 26 olduğuna dikkat çekerek, “Diğer sendikaları katarsak dava sayısı en az 2 kat fazla. Dava açmayanları da işin içine katarsak bu sayı 10 kata kadar rahatlıkla çıkar” dedi. Hizol, hekimlerin harekât bölgesine gönderilmesi ile ilgili Meclis’te tartışılan tasarıya da işaret ederek, “4924 ün çıkarılış amacına aykırılık söz konusu. Tezatlık şu; eleman temininde güçlük çekilen yerlerde hekim bulmakta güçlük çekerken deprem sel doğal afet olağanüstü hallerde zaten görevlendirmelere giderken harekât bölgesine de göndermeye çalışmak 4924 ü anlamından dışarıya çıkarmaktır” diye konuştu.

Bebek Arabası Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Bebek Arabası Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

HEKİMSEN Diyarbakır Temsilcisi Haçım Hizol, geçici görevlendirmelerde hekimin muvafakatnamesinin alınmadığını belirterek şunları söyledi: “Görevlendirmelerde hekimin muvafakatnamesinin alınmaması aile bütünlüğünün bozulmasına beraberinde farklı geçim problemlerini de ortaya çıkarıyor. Görevlendirmelerin tercih edilmesini daha cazip hale getirmek meşru yollar üretmek bakanlığın ve il sağlık müdürlüklerinin görev ve yetkisindedir. Problemlerin çözümü hekimlerin mağduriyetinden geçmemelidir. Bu sıkıntıyı hekimler tüm Türkiye de yaşamaktadır” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Dr. Hizol, sorunun çözümü için önerilerini şu şekilde sıraladı: “Hekimin muvafakatnamesi alınmalı, görevlendirme için bir haftalık zaman tanınması, gideceği yerde kalacak yer, yolluk, yemek durumunun halledilmesi, operasyon bölgesine giden hekimin gerekli teçhizatlarının sağlanması, verilecek yolluk ücretlerin peşin ve artırımlı verilmesi, 6 görev sonrası hak edişlerin en geç 1 hafta içerisinde ödenmesi ve hangi usulde çalışılmışsa ona göre yapılması.”

Kaynak: rss