Gündem

Sağlık-Sen "4688 sayılı kanunun revize edilmesini istedi"

Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen üyeleri, hükümetin memur ve memur emeklileri için zam teklifini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde protesto etti. Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, "Bu teklif kabul edilebilir olmaktan çok uzaktır. Çünkü bu teklifte acildeki hekim yok, yoğun bakımdaki hemşire yok, doğum salonundaki ebe yok. Bu teklif refah payını yok saymaktadır. Taban aylığa zam öngörmemektedir. Gelirde adaleti sağlamamaktadır, emekli ve emekçiyi koruyan bir anlayış taşımamaktadır" dedi.

Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen üyeleri, hükümetin memur ve memur emeklileri için zam teklifini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde protesto etti. Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, "Bu teklif kabul edilebilir olmaktan çok uzaktır. Çünkü bu teklifte acildeki hekim yok, yoğun bakımdaki hemşire yok, doğum salonundaki ebe yok. Bu teklif refah payını yok saymaktadır. Taban aylığa zam öngörmemektedir. Gelirde adaleti sağlamamaktadır, emekli ve emekçiyi koruyan bir anlayış taşımamaktadır" dedi. 

Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde sendika üyeleriyle birlikte basın açıklaması yaptı. Doğan, 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde kendileri için sunulan teklife karşı ortak iradelerini ve kararlılıklarını göstermek için toplandıklarını belirtti.

Sorunların masada çözülmesi imkânı varken, kamu işvereninin yetersiz ve adaletsiz teklifinin kamu görevlilerini ve emeklileri meydanlara ve eylemlere mecbur bıraktığını söyleyen Doğan, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz üzere, kamu işvereni 2026 için yüzde 10 6, 2027 için 4 4 zam önerisinde bulunmuştur. Bu teklif, memurun emeğini, alın terini yok sayan, yetersiz bir tekliftir. Bu teklif, kabul edilebilir olmaktan çok uzaktır. Çünkü bu teklifte acildeki hekim yok. Bu teklifte yoğun bakımdaki hemşire yok. Bu teklifte doğum salonundaki ebe yok. Bu teklif refah payını yok saymaktadır. Taban aylığa zam öngörmemektedir. Gelirde adaleti sağlamamaktadır, emekli ve emekçiyi koruyan bir anlayış taşımamaktadır.

Kira artış oranının yüzde 41 olduğu bir dönemde, yalnızca düşük enflasyon hedeflerine dayandırılmış bir zam önerisi, kamu görevlilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntıları görmezden gelen öneridir. Bu teklif memurun emeğini değersizleştiren, yılların birikimini yok sayan, çalışma barışını zedeleyen bir yaklaşımdır.

"Kaybedecek iki yılımız daha yok"

Yüksek enflasyon, artan pazar fiyatları, geçmiş dönem kayıplarımız ve geleceğe dair kaygılarımız bu teklife yansımamıştır. Kamu işvereni, 7. Dönem Toplu Sözleşme’deki hatasını maalesef tekrar etmektedir. Bizim kaybedecek iki yılımız daha yok. Tutmayan hedeflerin, adaletsiz hakem kurullarının, mali disiplin politikalarının mağduru olmak istemiyoruz.

Sağlık-Sen olarak kamu işveren heyetine yapmış olduğumuz teklifler 11 aylık bir çalışmanın çıktısıdır. Sahanın masaya yansımasıdır, çarşı-pazarın görüntüsüdür, hissedilen enflasyonun, memurun cüzdanının röntgenidir. Hekimin emeğidir, hemşirenin özverisidir, paramediğin fedakarlığıdır. 

Teklif edilen rakamların çarşı pazarla alakası yoktur. Sürecin başından beri söylediğimiz bir şey vardı; rakamların adil olması, tekliflerin hakkaniyetli olması. Ama görüyoruz ki teklif edilen rakamlar bozulan iş barışının ateşini körüklemekten öteye gitmeyecektir.

"Geçmiş kayıplarımız telafi edilmeli"

Memur-Sen olarak teklifimiz nettir. 2026 yılı için ilk 6 ay yüzde 10 refah payı 10 bin lira taban aylık artışı yüzde 25 oranında zam, ikinci 6 ay yüzde 20 oranında zam. 2027 yılı için ilk 6 ay 7 bin 500 lira taban aylık artışı yüzde 20 oranında zam, ikinci 6 ay yüzde 15 oranında zam. Refah payı istedik, çünkü geçmiş kayıplarımız telafi edilmeli. Taban aylığa zam istedik, çünkü görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki denge yeniden kurulmalı. Oransal zam istedik, çünkü memur yüksek enflasyon karşısında ezilmemeli.

Bunlara ek olarak nöbet ücretlerinin artırılmasını, gece çalışma tazminatı verilmesini, ek ödemelerin artırılmasını, sosyal hizmetlerde nöbet ücretleri ve ek ders ücretlerinin artırılmasını, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının ödemelerinin artırılmasını, hekime, hemşireye, ebeye özel görev kıyafeti verilmesini, ilave 1 derece verilmesini, 1’inci dereceye 3600 ek gösterge getirilmesini, hekimlerin 4200 olan ek göstergelerinin 7200’e yükseltilmesini, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılmasını, bayram ikramiyesi verilmesini, kira desteğinin hayata geçirilmesini, gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesini, seyyanen ödemenin ve tüm gelirlerin emekliliğe yansıtılmasını, 4688 sayılı kanunun revize edilmesini istiyoruz."