Foto

Her şey AstraZeneca aşısı olduktan sonra başladı!

Stajyer hemşire AstraZeneca koronavirüs aşısını olduktan 3 hafta sonra hastaneye kaldırıldı. Başından geçenleri korkunç bir deneyim olarak niteleyen genç hemşirenin altı ay boyunca sağlığına odaklanması gerekiyor.

Genç bir hemşirelik öğrencisi, AstraZeneca Kovid-19 aşısını aldıktan sadece üç hafta sonra sağ akciğerinde üç kan pıhtısı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.Potansiyel Kovid hastalarına maruz kalan bir ekipte çalışan Ellie Peacock, hükümetin 50'li yaşların altında AstraZeneca aşısı yaptırmama tavsiyesinde bulunmasından bir hafta önce, 31 Mart'ta ilk dozunu aldı.

Genç stajyer hemşire, "Altı saat içinde daha fazla test yapılmadan eve gönderildim ve zatürreeye bağlı normal bir ağrı olduğu ve ilaçlar etkisini gösterene kadar ağrıya katlanmam gerektiği söylendi" dedi.

Avustralya'da 18 yaşındaki stajyer hemşire, aşı olduktan sonra başından geçenleri 'korkunç' diye niteledi ve bundan sonraki süreçte sağlığına odaklanmak istediğini söyledi.

Stajyer hemşire daha sonra düzenli olarak baş ağrıları yaşamaya başladı ve 7 Mayıs'ta Peacock, nefes alırken köprücük kemiğinin yakınında şiddetli bir ağrı hissetti.

18 yaşındaki genç hemşire, 18 Nisan'da baldırında şiddetli zonklama ve gerginlik ile Royal Brisbane Kadın Hastanesinin acil servisine gitti ve 'pıhtılaşma belirtileri' olduğunu iddia etti. Courier-Mail'in bildirdiğine göre, ultrasonda kan pıhtısına rastlanmadı ve ağrısının azaldığı eve gönderildi.

İki gün sonra sırt ve kaburga ağrıları şikayetiyle gittiği hastanede çekilen göğüs röntgeninde, zatürre olduğu belirlendi. Peacock tekrar eve döndü ancak 11 Mayıs'ta nefes almakta zorlanmaya başladı ve sabah saat 2'de acil servise kaldırıldı.

Peacock, oksijen seviyesi yüzde 90'a düştükten iki gün sonra doktorunu ziyaret etti, oradan da tekrar hastaneye sevk edildi. Daha sonra sağ akciğerinde düşük trombosit sayısı ile birlikte üç kan pıhtısı keşfedildi. Genç hemşire artık, her dört günde bir kan testi ve yaklaşık altı ay boyunca antibiyotiklerin yanı sıra düzenli BT taramaları yaptırmak zorunda. Ayrıca, kan inceltici ilaç da alması gerekiyor.

Peacock, kan pıhtılarının aşı ile bağlantılı olduğuna inandığını ancak doktorları ikna etmek zorunda kaldığını, çünkü pıhtılaşmanın olağan zaman çizelgesi dışında keşfedildiğini söyledi. Genç hemşire, "Bu deneyim korkunç ve atlatması zor oldu ama iyileşiyorum. Şimdi önümüzdeki altı ay boyunca sağlığıma odaklanmam gerek" diye konuştu. Terapötik Ürünler İdaresi, Peacock'ın davasını araştırıyor ve henüz bir karar vermedi ancak kan pıhtılarının aşı ile bağlantılı olduğuna inanıyor. AstraZeneca aşısının nadir görülen kan pıhtılaşmasına neden olması sebebiyle aşının yalnızca belirli bir yaşın üzerindeki kişilere yapılmasını tavsiye eden İngiltere'nin İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) 30 yaşın altındaki kişilere başka alternatif bir aşının uygulanması yönünde tavsiyede bulunmuştu. MHRA ayrıca, "aşının faydalarının birçok kişide risklerden daha ağır bastığını" söylemişti.