Kamu emekçilerinin ücretlerine yapılan temmuz zammının enflasyon altında kalmasına bir tepki de Prof. Dr. Aziz Konukman’dan geldi. Yüzde 45,06 olarak belirlenmesi gereken zammın 41,69 olarak belirlenmesi üzerine Konukman genelgenin iptal edilmesi kayıpları karşılayacak şekilde yeniden hazırlanması gerektiğini belirtti.

Memur ve memur emeklilerinin Temmuz 2022 maaş ve aylık artışı 25 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve halen yürürlükte olan 6. Dönem Toplu Sözleşmesine göre yapılıyor. Sözleşmeye göre Ocak 2022’de yüzde 5 zam öngörülüyor. Ayrıca Ocak-Haziran 2022 arası TÜFE endeksi artışı yüzde 5’i aşarsa ‘enflasyon farkı ödemesi’ yapılması gerekiyor. Ancak 4 Temmuz’da yayımlanan genelgeye göre yapılan zam oranı bu hesaplamanın altında kalıyor.

Sözleşme doğrultusunda zammın nasıl yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Aziz Konukman, “Sözleşmeye göre zam oranı 45,06 olması gerekirken Hazine ve Maliye Bakanlığının ‘Mali ve Sosyal Haklar’ konulu, 4 Temmuz 2022 tarih ve 9 sayılı Genelgesi ile memurlar ile diğer kamu görevlileri ve emeklilerine Temmuz 2022’de uygulanacak toplam artış yüzde 41,69 olarak belirlendi. Bu farklılık enflasyon farkının farklı hesaplanmasından kaynaklanıyor” diyerek bu yanlış hesaba dikkat çekti.

Prof. Dr. Aziz Konukman

Prof. Dr. Aziz Çelik de yapılan eksik hesaplamaya dikkat çekmiş ve genelgenin iptal edili için dava açılması gerektiğini söylemişti. Çelik’in çağrısından sonra ise Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) de genelgenin iptali için dava açmıştı. Öte yandan KESK 18 Temmuz’da tüm illerde basın açıklamalarıyla duruma tepki gösterecek.(Birgün)

Editör: TE Bilisim