Yerliye ayrı tatilciye ayrı tarife. Tatilcilerin sahilleri doldurması fırsatçıları harekete geçirdi. Esnaf yerliye ayrı, tatilciye ayrı fiyat söylüyor. Zincir restoran ve pastaneler ise internet sitesinde ilan ettiği fiyat tarifesini tatil yörelerinde ikiye katlıyor.

Tatil yörelerinin hınca hınç dolması, fırsatçıları harekete geçirdi. Aralarında birçok ünlü markanın da bulunduğu bazı mekanlar tatilciye ayrı, yerliye ayrı fiyat tarifesi uyguluyor. Bazı mekanlarda ise menü fiyatı ile kasa fiyatı birbirini tutmuyor. Hatta lüks mekanların dışında 'adamına göre fiyat tarifesi'ne bölgedeki bazı esnaf da eşlik ediyor. Domatesi bölgede ikamet eden birine 5 liradan satan bir esnaf, dükkanına giren tatilciye ise 3 katı fiyat söylüyor.

İzmir'in gözde turizm merkezi Çeşme'deki bir hastanede hemşire olarak çalışan B.Ö, her zaman alışveriş yaptığı mahalle marketinde fiyatların yüksek sezonda değiştiğini görünce işletme sahibine, "Domates geçen hafta 5 TL'ydi bugün nasıl 15 TL olur" diye sorduğunu ve karşılığında da "Pardon sizi turist sandık. Siz normal fiyattan ödeyebilirsiniz" cevabını aldığını söyledi. Bölgedeki bakkal, lokanta, balıkçılarda da aynı muameleyle karşılaştıklarını anlatan B.Ö, yaşanan çifte standardı "Sadece turist diye 3 katı fiyat çekmeleri insafsızlık. Tepki göstermezsek bize de bu fiyata satacaklar. Bu serbest piyasa değil, resmen dolandırıcılık" dedi.

Yaygın bir pastane zinciri internet sitesinde ilan ettiği fiyatın üzerine tatil bölgelerinde 10 lira daha eklemiş...

İKİ ŞUBE ARASI 2 KAT FİYAT

Akşam yemeği için Bodrum Yalıkavak Marina'daki yaygın bir restoran zincirine giden Hakan Bey ve ailesi ise "2 hamburger, bir döner, 2 ayran söyledik. Menüde fiyat yazmıyordu. Bizden 3 kişi için 450 TL aldılar. Bir ayrana 22.5 TL ödedik" diye isyan etti. Fahiş fiyatın yanı sıra tatilcileri isyan ettiren bir diğer konu ise İstanbul'da gittikleri bir mekanın Bodrum, Akçay, Ayvalık gibi tatil yörelerindeki şubelerinin iki katı fiyatla satış yapması... Yaygın bir pastane zincirinin Akçay Kordon şubesine oturan Mehmet Bey markanın internette yayımladığı 2021 fiyat listesine göre her şeyin 10 lira daha fazla fiyattan sattığına şahit oluyor ve yaşadığı mağduriyeti şikayet platformuna taşıyor. Bir başka tatilci ise aynı pastane zincirinin İstanbul'da 60 liraya sattığı bir porsiyon soğuk baklavayı 120 liraya yediğini anlatıyor.

YOL ÜSTÜNDE KÖFTE KEYFİ İKİ KAT ZAMLI

Yüksek fiyat tarifeleri, daha tatil bölgelerine gelmeden yol üstü dinlenme tesislerinde başlıyor. Özellikle yaygın restoran zincirleri internet sitesinde ilan ettikleri menü fiyatını yol üstündeki şubelerinde iki katı fiyata satıyor. İstanbul'dan memleketi Afyon'a bayram ziyaretine gitmek için yola çıkan K.S, Sakarya'da bir tesiste mola verdiklerini belirterek "Mekan tıka basa doluydu. Normal dönemde 22 TL'ye satılan köftenin porsiyonu 48 TL'ye çıkmış. Siparişimizin gelmesi 40 dakikayı buldu. 2 kişi 120 TL ödedik" dedi.

FİYAT YAZAN MENÜYÜ MUTLAKA İSTEYİN

Yüksek sezonda turistik bölgelerdeki fahiş fiyatların kanayan yara olduğuna dikkat çeken Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin "Maalesef serbest piyasa koşullarında müdahale edilemiyor. Tüketici restoranda fiyat menüsünü istesin" dedi.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Editör: TE Bilisim