Dünya'dan Mehmet Kaya'nın haberine göre; Türkiye’nin COVID-19 salgını önlemlerini büyük oranda gevşetmesine yönelik baz senaryo belli oldu. DÜNYA’ya bilgi veren bilim kurulu üyeleri, çift doz aşılamada 21 milyon kişiye ulaşılmasının önlemleri gevşetmekte kritik eşik olduğunu vurguladılar. Yaz aylarında kapalı ortamlarda kalabalıkların toplanma oranının azalması ve bu süreçte aşılamanın devam etmesiyle sonbahara daha düşük riskle girilmesi hedefleniyor.

Tüm Türkiye, vaka sayılarının düşmesi ile birlikte tam açılma için resmen gün saymaya aşladı. Ancak vaka sayıları ve vefat sayıları düşmeye başlamasına rağmen tam açılma için hükümetin istediği bir şart var. Buna göre kabinenin tam açılma için tam şartı çift doz aşıda 21 milyon kişi sınırını sağlayabilmek.

Türkiye, gelen aşılarla birlikte Haziran ayında aşılama işlemine büyük bir hız kazandı. Şimdi tüm gözler Perşembe günü düzenlenen kabine toplantısına çevrilmiş durumda. Toplantıda koronavirüs salgını sebebiyle uygulanan tedbirlerin hafifletilmesi için çalışmalar ve yeni adımlar konuşulacak.

Gelen son bilgiye göre kabinenin tam açılmayı uygulayabilmesi için çift doz aşılamada 21 milyon kişi sınırının dikkate alacağı belirtildi.

AŞILAMA ARTINCA TAM AÇILMA MÜMKÜN OLABİLİR
Gelen bilgiye  göre 21 milyon doz kişinin aşılanması ortalama toplam yetişkin nüfusun yüzde 30’una denk geliyor. Bu sayıdaki kişinin çift doz ile aşılanması ile birlikte, yaz ayında tedbirler kademeli olarak gevşetilebilir.

AMAÇ SONBAHARA DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE GİREBİLMEK
Kulislerde konuşulan senaryoya göre yaz ayları boyunca aşılamalar devam edecek. Bu şekilde ağır enfeksiyon oranının da azalması amaçlanıyor. Ancak bu senaryonun tam olarak gerçekleşmesi için yapılan anlaşmalara göre hedeflenen aşıların ülkemize tam olarak gelebilmesi ile alakalı.

Yetkililer, Eylül ayında aşılamanın en kötü yüzde 60’larda olması durumunda da yeni durumu konuştuklarını ifade etti. Eğer senaryo planlandığı gibi olumlu bir şekilde ilerlerse, tam aşılamada oranın üzerine çıkılması planlanıyor.

Editör: TE Bilisim