31 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de alkol ve sigaraya 2020 yılı Haziran sonuna kadar zam yapılmayacağı kararı yayınlanmıştı. Kararın bitim süresinde hükümet, hiç vakit kaybetmeden 3 Temmuz’da sigara ve alkol fiyatlarına ÖTV zammı ekledi.

Dün ilk sigara ve alkole zam yapıldığını, vergi uzmanı Ozan Bingöl duyurdu. Bingöl, alkol ve sigaraya zam geldiğini kendi Twitter hesabı üzerinden şöyle duyurmuştu;

ÖTV ZAMMI

‘’Az önce alkol ve tütün ürünlerinin maktu ÖTV tutarlarında güncellemeye gidilmiştir. Birarakı ve sigaraların maktu ÖTV tutarları %6,89 oranında artırılmıştır’’ dedi. Bugün ise sigara ve alkole gelen ÖTV zammı bilgisi doğrulandı. Peki, sigaraya ne kadar zam geldi? Alkole ne kadar zam yapıldı? Son gelen zamla birlikte en düşük sigara fiyatları ne kadar? Bir ve rakıya ne kadar zam yapılmış oldu?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı listeye göre alkol ve tütün ürünlerinden alınan maktu ÖTV tutarları artırıldı.

MAAŞLARA 5,75 İKEN ALKOL VE SİGARAYA 6,89 ZAM

Bira, rakı ve sigaraların maktu ÖTV oranı yüzde 6.89 arttı. En ucuz sigaradan alınan ÖTV, 9.75 TL oldu. Emekli ve memura enflasyon farkı diyerek 5,75 oranında maaşlara zam yapılırken, sigara ve alkole yüzde 6,89 oranında Özel Tüketim vergisi (ÖTV) zammı getirilmesi dikkatlerden kaçmadı.

EN UCUZ SİGARA NE KADAR OLACAK?

Yeni yapılan vergi artışı ile birlikte en ucuz sigara 50 kuruş zamla 14 TL’ye çıkacak.

14 liralık sigaraya 38 kuruş vergi zammıyla birlikte satış fiyatının 14,50’ye çıkması bekleniyor.

15 liranın üstündeki sigaralara 3 kuruş vergi zammı yapılacak bu artışın satış fiyatına yansıması beklenmiyor.

Rakı, votka ve cinin litresinde 8 lira ÖTV artışı olacak. Böylece 100’lük rakının fiyatı 208 TL’den 216 TL’ye çıkacak.

Bir kutu biraya 50 kuruş zam bekleniyor.

Editör: TE Bilisim