Gerek sağlık çalışanları gerekse diğer memurlar hediye konusunda '' Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik'' çerçevesinde hareket etmek zorundalar.

Memur yıllık iznini 1 veya 2 gün olarak kullanabilir mi? Memur yıllık iznini 1 veya 2 gün olarak kullanabilir mi?

Devlet memurları bazı durumlarda hediye alabileceği gibi bazı durumlarda da asla hediye kabul edemez.  Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelikte hediye konusuna değinilmiş ve bu işin sınırları çizilmiştir. Buna göre görevle ilgili bir konuda doğrudan menfat sağlanan durumlarda hediye alınması yasaklanmıştır. Örneğin bir vatandaş bir doktora muayene ettiği için yada bir hasta 112 ambulansı ile nakledildiği için buradaki görevlilere hediye verirse memurun bunu alması yasak. Memur bu işleri yapmadan önce hediye isterse o zaman durum rüşvete girer. 

Hangi Hediyeler Alınabilir personel sağlık net

Yukarıda belirtilen yönetmelik kapsamında memurların bazı hediyeleri almasıda sakınca görülmemiştir. Bunlar ; 

1-Görev yapılan kuruma katkı anlamına gelen, kurum hizmetlerinin hukuka uygun yürütülmesini etkilemeyecek olan ve kamu hizmetine tahsis edilmek, kurumun demirbaş listesine kaydedilmek ve kamuoyuna açıklanmak koşuluyla alınanlar (makam aracı ve belli bir kamu görevlisinin hizmetine tahsis edilmek üzere alınan diğer hediyeler hariç)personelsağlık ile kurum ve kuruluşlarca yapılan bağışlar.

2-Kitap, dergi, makale, kaset, takvim, cd veya benzerleri.

3-Halka açık yarışmalarda, kampanyalarda veya etkinliklerde kazanılan ödül veya hediyeler.

4-Herkese açık konferans, sempozyum, forum, panel, yemek, resepsiyon veya buna benzer etkinliklerde verilen hatıra niteliğindeki hediyeler.

5-Tanıtım amacına yönelik, herkese dağıtılan ve sembolik değeri bulunan reklam ve el sanatları ürünler personel sağlık

Bunlar dışınde memurun asla alamayacağı aldığı zaman suçlu duruma düşeceği hediyeler ise ;

1- Görev yapılan kurumla iş, hizmet veya çıkar ilişkisi içinde bulunanlardan alınan karşılama, veda ve kutlama hediyeleri, burs, seyahat, ücretsiz konaklama ve hediye çekleri.

2-Taşınır veya taşınmaz mal veya hizmet satın alırken, satarken veya kiralarken piyasa fiyatına göre makul olmayan bedeller üzerinden yapılan işlemler.

3-Hizmetten yararlananların vereceği her türlü eşya, giysi, takı veya gıda türü hediyeleri.

4-Görev yapılan kurumla iş veya hizmet ilişkisi içinde olanlardan alınan borç ve krediler.

Ayrıca, amir hiçbir şekilde memurundan hediye alamaz. Buda ayrıca 657 sayılı DMK'da belirtilmiştir

Uygunsuz şekilde hediye alan memurlara kademe durdurma cezası verilir. 

Ancak, Ayşe teyzenin ASM'ye getirdiği gözlemeler, yada kırsal bir alanda gezici sağlık hizmeti veren ebe ve doktora köylüler tarafından verilen kahvaltı gibi durumlar hediye kapsamında değerlendirilmemelidir. İnsani duygularla ve samimiyet ile menfaat ve çıkar arasında ince bir çizgi vardır

personel sağlık 

Editör: TE Bilisim