“EMEKTAR SAĞLIK ÇALIŞANLARI BİR DE ENFLASYON VİRÜSÜYLE UĞRAŞMAMALIDIR.”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2021 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinde temmuz ayında %3 normal artış %3.38 ise enflasyon farkı artışı yapılacak bunun anlamı temmuz ayında enflasyonun yapacağı artış, işverenin ve hakemin yaptığı artıştan daha yüksek olmasıdır.
Memur maaşları ve emekli memur aylıklarına yapılan zamlar 2018 yılından bu yana enflasyonun altında kaldığı için her 6 ayda bir enflasyon farkı yansıtıldı. 
Memur ve emeklinin maaşı ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez belirlenen oranlarda artıyor. Sistem bu şekilde işletiliyorken, maalesef bu senenin ilk yarısı enflasyon verileri gösterdi ki  kaşıkla verilenin kepçeyle alınması yine tekerrür etti.!
Bu tekerrürün sorumluları 2019 yılı 5.Dönem Toplu Sözleşme’de kraldan çok kralcılık yapanlardır.
Ütopik hedeflerle belirlenen artış oranı bir kez daha enflasyona yenik düştü.
Umarız bu sene gerçekleşecek olan 6.Dönem Toplu Sözleşme’de kamu iş vereni, emekçi kesimin cebine girecek oranlar belirlenirken santim, santim kesmek yerine, yetkililer tarafından açıklanan %7 ekonomik büyümeden emeğin hakkı ve onuruna yakışır bir payın verilmesi kararına ortak olurlar.
Enflasyonun altında kalan oranları her defasında devletin memuruna reva görenler bilsinler ki eriyen, küçülen gelirler kamu çalışanlarının makus talihi değildir.
Ücret politikaları belirlenirken adalet ve hakkaniyetin teslimi aynı zamanda vebaldir de.
Geleceğimiz, ekmeğimiz, aşımız, vatanımız ortak kaygımız. Lakin evimiz, ocağımız, çoluk-çocuğumuz, hayallerimiz ve hakkımız olanın da teslimini isteriz.
Dünya’da pandemi’den önce ve sonra olmak üzere değişen dengeler tüm ekonomik düzeni alt üst etti.Her mâna’da en çok yıpranan kesimin başında ise bilindiği üzere Sağlık Çalışanları gelmektedir. Emeğin Kahramanları yaklaşık iki yıldır fedakarca hizmet vererek destan yazmaktadırlar. Onlar ki bu süreçte kapanma kararlarıyla herkes evinde otururken işe gidip gelen ,yollarda olanlar. Onlar ki kreş ve okullar açılmadığı için, çoluk çocuğuna bakıcı arayanlar. Onlar ki izin, rapor, emeklilik hakkı dahi elinden alınarak çalıştırılanlar.
Şimdi de aşı seferberliği ile geçecek yorucu bir yaz ve arkasından normalleşme çabasıyla geçecek bir kış onları beklemekte.
Tam da bu noktada Sağlık Emekçileri bir de enflasyona ezdirilmemeli, geçim sıkıntısıyla boğuşmamalıdır.
Oranlar apaçık ortadır. Yapılacak şey bellidir. Tüm kayıpları hesaplanıp, seyyanen zam olarak verilmelidir. İvedi hakları teslim edilmeli, herkesden çok çalışan, tüm topluma şifa olan Kahraman Sağlık Çalışanlarımızın moral ve motivasyonları yüksek tutulmalıdır. Alkış önemlidir ama tek başına yetmeyeceği de bilinmelidir.!
6.Dönem Toplu Sözleşme’de belirlenecek hakkaniyetli oranlar ve kamu işvereni’nin Kahraman Sağlık Emekçi’lerine tanıyacağı, seyyanen zam pozitif ayrımcılığı için, bütün samimiyeti ve şifalı elleriyle, hak etmiş olmanın haklı gururuyla bu defa da onları alkışlama sırası Emektar Sağlık Çalışanlarının olmalıdır...!

Şemsettin KARADOĞAN
 Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcı

Editör: TE Bilisim