personel sağlık net'i instagram'da takip etmek için tıklayın

Sabah'tan Mete DİRİCE' nin haberi;

Mayıs ayı enflasyon beklentisi netleşirken, milyonlarca kişi Temmuz zammı için geri sayıma geçti. Emekli zammı ve memur zammı yaklaşık 1 ay sonra belli olacak. Temmuz zammı, Mayıs ve Haziran enflasyon oranı sonrası kesinleşecek. Mayıs 2022 enflasyon oranı ise yarın açıklanıyor. Bununla beraber AA Finans ve Merkez Bankası Mayıs ayı enflasyon beklentisi için bildiride bulundu.

Emekli ve memur Temmuz zammı için belirleyici olacak Mayıs 2022 enflasyon oranı Cuma günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak. Bununla beraber Merkez Bankası ve AA Finans'ın Mayıs ayı enflasyon beklenti anketi sonuçlandı.personel sağlık

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre Mayıs ayı enflasyon beklentisi yüzde 3,97 olarak gerçekleşirken, aynı dönem için AA Finans anketine katılan ekonomistler yüzde 5,49 tahmininde bulundu.

Milyonlarca emekli ve memur Temmuz zammı için geri sayıma geçti. Mayıs ve Haziran ayı enflasyon oranının duyurulmasının ardından 4 Temmuz günü yeni emekli ve memur maaşları netleşecek.

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı 2022 yılının ilk 6 ayındaki enflasyon oranı kadar zam alacak. Memur maaşları ise yılın ilk ayındaki enflasyon farkı ve toplu sözleşme zam oranının toplamı kadar artacak.

Memur ve memur emeklisi için Temmuz döneminde yüzde 7 toplu sözleşme zammı belirlendi.

SON DAKİKA: Emekli ve memur Temmuz zammı için yeni rakamlar! Oran yüzde 45'e yükseldi: 2022 enflasyon farkı, ek zam hesapları ile emekli ve memur maaşları ne kadar olacak?
4 AYLIK EMEKLİ ZAMMI VE MEMUR ENFLASYON FARKI

TÜİK'in Nisan ayı enflasyon oranını açıklamasının ardından 4 aylık enflasyon yüzde 31,71 olarak kayıtlara geçti. Bununla beraber memur enflasyon farkı ise yüzde 24,21 oldu. Bu orana toplu sözleşme zammı eklenince 4 aylık memur zammı yüzde 31,21 olarak kesinleşti.

SON DAKİKA: Emekli ve memur Temmuz zammı için yeni rakamlar! Oran yüzde 45'e yükseldi: 2022 enflasyon farkı, ek zam hesapları ile emekli ve memur maaşları ne kadar olacak?
YENİ BEKLENTİLERE GÖRE EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI HESAPLANDI

Şimdi gözler Mayıs ve Haziran enflasyon oranı için yapılacak açıklamaya çevrilirken, en son enflasyon beklentileri ve tahminlerini kullanılarak 5 aylık ve 6 aylık emekli-memur zamları hesaplandı.

SON DAKİKA: Emekli ve memur Temmuz zammı için yeni rakamlar! Oran yüzde 45'e yükseldi: 2022 enflasyon farkı, ek zam hesapları ile emekli ve memur maaşları ne kadar olacak?
NOT: Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketine göre beklenilen enflasyon rakamlarına göre hesaplamaları daha önce yapmıştık. Bu nedenle yeni beklentilere göre yeni hesaplamalar yapıldı.

AA Finans'ın anketine katılan ekonomistlerin Mayıs ayı enflasyon beklentisi yüzde 5,49 olarak sonuçlandı. Bu ankette Haziran dönemi yer almadığından Haziran ayı enflasyon beklentisi için Merkez Bankası'nın anketinde yer alan yüzde 2,97 oranı kullanıldı. Eğer bu beklentiler gerçekleşirse;

5 aylık enflasyon beklentisi yüzde 38,94,
5 aylık memur enflasyon farkı yüzde 31,44,
olarak hesaplandı. Yüzde 38,94 burada 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emeklisi zammı olurken, toplu sözleşme zammı ile birlikte memur zammı yüzde 38,44 olarak ortaya çıktı. 6 aylık hesaplamalar ise;

6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 43
6 aylık memur enflasyon farkı yüzde 35,5
olarak hesaplandı. Yüzde 43 burada 6 aylık SSK ve Bağ-Kur emeklisi zammı olurken, toplu sözleşme zammı ile birlikte memur zammı ise yüzde 42,5 olarak ortaya çıktı.

Ocak 2022 sosyal refah düzenlemesi adı altında ek zamların yapılabilmesinin önü açılmıştı. Nitekim Ocak döneminde memur ve memur emeklisi için yüzde 2,5 ek zam yapılmış, en düşük emekli maaşı 1.500 liradan 2.500 liraya çıkarılmıştı.

Eğer Temmuz döneminde de memur maaş zammına ilaveten yüzde 2,5'luk bir zam söz konusu olursa yüzde memur zammı yüzde 45'e yükselecek.

ğer beklentiler gerçekleşirse;

En düşük memur maaşı 6.429 liradan 9.161 liraya (Ek zamlı 9.322 TL),
En düşük memur emeklisi maaşı 4.289 liradan 6.112 liraya (Ek zamlı 6.219 TL),
Esnafta en düşük emekli aylığı 2.948 liradan 4.216 liraya,
2000'den önce emekli olan SSK'lılarda 3.292 liradan 4.708 liraya çıkacak.

Editör: TE Bilisim