Temmuz ayında uygulama konan 7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Amerikan Pitbull Terrier, Fila Brasilerio, Dogo Argentino, Japanese Tosa ile Tarım ve Orman Bakanlığının geçen aralık ayında yayınladığı genelge ile bu yasaklı köpek ırklarına eklenen American Staffordshire Terrier ve American Bully ya da bu hayvanların melezlerini üreten, takas eden, sergileyen, ülkeye girişini, satışını, reklamını yani bu hayvanların ticaretini yapan şahıslara, hayvan başına 2022 senesinde 14 bin 982 TL para cezası getirdi.

Yasaklı türler olarak bilinen bu 6 ırk köpek (Amerikan Pitbull Terrier, Fila Brasilerio, Dogo Argentino, American Staffordshire Terrier, Japanese Tosa ve American Bully) 14 Ocak'a (yarın) kadar sahipleri tarafından belediyelerin hayvan bakımevlerinde ya da özel veteriner kliniklerinde kısırlaştırılarak, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde kayıt altına alınacak.


CEZASI 11 BİN TL

Bu kurala uymayan köpek sahiplerine 11 bin lira para cezası kesilecek.

Bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacak.

Hayvan bakımevleri, yeni kanundaki değişiklik kapsamında, teslim edilen hayvanları kabul etmek zorunda olacak.


30 BİN TL CEZASI VAR

Söz konusu bu hayvanlara ait hiçbir işlem yapmadan sokağa terk eden sahiplerine 30 bin lira idari para cezası kesilecek.


Yasaya aykırı hareket edenlerin hayvanlarına el konularak belediyelere ait bakımevlerine götürülecek.

.

Editör: TE Bilisim