20 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazate ile Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Buna göre 2 yıllık sağlık yüksek okullarının '' Acil Tıp Teknikerkiliği, Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği'' bölümleri mezunları yani  ''PARAMEDİK''lere şu yetkiler verildi ;

"a) Hastaneye ulaştırıncaya kadar hastaya Bakanlıkça belirlenen acil ilaçları ve sıvıları uygun yollardan herhangi biriyle uygular.

b) Temel ve ileri hava yolu uygulamaları, endotrakeal entübasyon, gerekli hallerde krikotirotomi, invaziv/noninvaziv mekanik ventilasyon ve oksijen uygulamaları yapar.

c) Travma stabilizasyonu, kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyon, yara kapatma ve basit kanama kotrolü ve iğne dekompresyon uygulaması yapar." "

d) EKG ve monitörizasyon ile ritim değerlendirmesi yapar, defibrilasyon, kardiyoversiyon, external pacemaker uygulaması gibi elektriksel tedavileri uygular."

Yönetmelikle daha öncede var olan bir takım yetkiler düzenlenmiş ve sayısı artırılmış görünüyor. 

Verilen yetkiler bir kısım paramedikler tarafından memnuniyetle karşılanırken bir kısım paramedikler ise fazladan sorumluluğa itildiklerini doktorlarda olduğu gibi mesleki sorumluluk sigortasının şart olduğunu belirtiyorlar. 

Mesleki sorumluluk sigortası, insanlarla daha fazla mesai ilişkisinde bulunan ve görev alanı gereği hizmet sunarken zarar verme riskine açık olan doktor, avukat, mühendis, eczacı, mimar, mali müşavir gibi meslek sahibi kişilerin, mesleki çalışmaları esnasındaki yanlış ya da eksik işlemleri sonucunda oluşabilecek zarar dolayısıyla ödeyecekleri yasal tazminatlar adına koruma sağlayan bir sigorta modelidir.

Sigorta priminin yarısının devlet yarısını ilgili memur ( doktor) ödemektedir.  2021 yılı için 112 acilde çalışan bir doktor için ortalama 250 tl'lik prim ödemesi çıkmaktadır. 

Editör: TE Bilisim