Dünya yaklaşık 1 yıldır corona virüsü ile yaşıyor. Bu virüs birçok ülkede azalacağına artmakta. Fakat hayatın işleyişi için tabii ki işler kaldığı yerden devam ediyor ancak önlem almak da şart. Bundan dolayı birçok ezber değişmiş durumda ve insanlar bu virüsle yaşamaya alışkanlık haline getirmeli. Bu sebeple en önemli unsurlardan bir tanesi de sosyal mesafe. Kişilerle aramızda en az 1.5 metrelik sosyal mesafemizi korumak gerekir. Bunu iş hayatına da entegre etmek oldukça önemli bir unsur olacaktır. İç mimarlık ofisleri bu konuda bireylerin sağlığını ve iş akışını kordine etmek durumunda. Ofis tasarımı başlarken bu kritere dikkat etmesi gerekmektedir.

İş hayatının değişmez bir parçası olan ofis ise önemli bir rol alıyor. Ofis Tasarımı bireylerin sağlığına dikkat ederek, aynı zamanda iş planına fayda sağlamalıdır.

Ofis tasarım fikirleri de bu sebeple değişkenlik gösteriyor. Corona sonrası ofis dekorasyon nasıl olmalıdır sorusunu kısaca incelemek gerekirse;

  • Ofis yoğunluğunun azaltılması oldukça önemlidir. Zaten bu sebeple birçok ofiste bazı çalışanlar işlerine evlerde devam etmektedir. Ofiste çalışan kişiler için de sosyal mesafenin oluşacağı bir dekorasyon olmalıdır. Örneğin büyük bir yuvarlak masa etrafında çalışan kişiler yerine küçük ama tek bir kişinin çalışacağı masalar bu dönem için daha doğru olacaktır.
  • Ortak toplantı salonları, yemek alanları genellikle kişilerin iç içe olduğu yerlerdir. Fakat bu dönemde böyle bir durum olmamalıdır. Bu sebeple de bu yerlerin dekorasyonunu tamamen değiştirerek sosyal mesafeye özenli olmasına dikkat etmek gerekir. Gerekirse ofis toplantılarının örneğin 20 kişilik bir şekilde değil 5 kişiden oluşan 4'erli gruplar halinde yapılacağı düşünülerek buna göre masa, sandalye vs.. bulundurmak mantıklı olacaktır.
  • Küçük ofis dekorasyonları konusunda daha hassas olmak gerekir. Çünkü genelde küçük ofislerde sosyal mesafeyi korumak daha zor olacaktır. Bu sebeple ofisin odalarının gerekirse her bir alanını kullanın fakat en az 1.5-2 metre mesafe olmasına özen gösterin.
  • Havalandırma oldukça önemlidir. Bu sebeple ofiste bulunan eşyaların bu tür havalandırma sistemlerini engellemesi gibi konularda hassas olmak gerekir ve buna göre düzenleme yapılmalıdır.
  • Eğer dışarıdan insanların geldiği bir ofisten söz ediyorsak da bu tür durumlarda onların bekleme alanında da koltuk ve sandalyelerde sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde tasarım yapılmalıdır.

Modern ofis tasarımları bu sayede corona önlemleriyle bir araya gelerek ofiste çalışmanın riskini en aza indirgemiş olacaktır. Ofis tasarımı konusunda iç mimar destek almak isterseniz iç mimar wawa içmimarlık ile iletişime geçebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim