1 yılı geride bırakan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik başlatılan inceleme çalışması tamamlandı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu. Süreci yürüten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, hafta başı toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda çalışmayı anlattı.


Edinilen bilgilere göre Oktay sunumunda 1 yılık sürede atılan adımları, sistemin aksayan yanları ile özellikle bürokraside yaşanan sıkıntıları anlattı. Yapılan değerlendirmede sistemle ilgili problemlerin genel olarak uygulamadan değil, alışkanlıklardan kaynaklandığı görüşü öne çıktı. Henüz 1 yılını dolduran sistemde belirlenen bazı aksaklıkların yeni baştan düzenlenmesi yerine zaman içinde çözülmesi yöntemi benimsendi.


Anayasa ve yasa değişikliği yerine sistemde bazı rötuşların yapılması kararlaştırıldı. Eleştiriler çerçevesinde özellikle Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklar ile Meclis grubu ve parti arasındaki iletişim kanalları güçlendirilecek. Bakanların Meclis'te daha çok yer alması sağlanacak. Parti kurmayları bu konuda hali hazırda bazı adımların atıldığını özellikle yeni yasa çalışmalarında ilgili tüm tarafların biraraya geldiğini belirtti.


Ayrıca yeniden yapılandırılacağı konuşulan Aile Sosyal Hizmetler ve Çalışma ile Tarım ve Orman, Hazine ve Maliye gibi birleştirilmiş bakanlıkların da mevcut durumlarının devamı konusuda bir görüş birliğine varıldı.


Yeni sistem ile ortadan kaldırılan “müsteşarlık” makamının geri getirilmesine dönük değerlendirmeler de yapıldı. Ancak henüz sistemin 1 yıllık olması, zamanla oturacağı görüşünden yola çıkılarak bundan vazgeçildi. Aksaklıkların uygulamada giderilmesi kararı alındı.


Yeni sisteme ilişkin atılacak yeni adımları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir ay içinde kamuoyu ile paylaşması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim