Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre: - Kuzey Ege'nin incisi sayılan turizm bölgelerinde ikamet eden dalgıç ve balıkçılar, Marmara'da korkunç görüntülere neden olan müsilaj kirliliğinin Çanakkale Boğazı'ndan Ege Denizi yönüne doğru akmaya devam ettiğini dile getirirken, elde ettikleri görüntüleri Milliyet ile paylaştı.

Saros Körfezi'nde 11 yılı aşkın süredir dalgıçlık yapan Melikcan Yenişen, müsilaj kirliliğinin Çanakkale Boğazı'ndan geçerek, akıntı ile birlikte Saros kıyılarına ulaştığını belirtirken, "Müsilaj tabakaları suyun 20 metre altında görülüyor. Maalesef mercan ve kabuklu canlılara salya bulaştığını tespit ettik. İnsanlar Marmara'da deniz yüzeyini görüyor ancak Saros'daki sıkıntı deniz tabanında yaşanıyor.

'Her şeyi çekiyor'

Çok farklı akıntı yönleri olduğundan Çanakkale Boğazı'ndan çıkan salya, adalardan Sraos'a doğru akmaya devam ediyor. Suyun altındaki kaya, yamaç veya taşa yapışan müsilaj, suyun içinde adeta mıknatıs gibi birikim oluşturuyor. 11 yılda 6 bin dalış yaptım. Bizim bölgede tabak gibi mercanlar vardı ama artık tükenmiş durumdalar" dedi.

Bozcaada'da kaptanlık yapan Metin Doğan da, Marmara kaynaklı müsilajın adanın kıyı bandında değil, açık denizde toplandığını belirterek, "Kılıç avına çıktığımızda ağlarımız müsilajla dolmaya başladı. Kirlilik ağları bile etkiliyor. Bozcaada kıyı bandında salya kirlilği oluşmadı ancak açığa çıktıkça öbek öbek kirlilikler gözümüze çarpıyor. Gerekli önlemler alınmazsa bugünümüzü bile mumla ararız" diye konuştu.

Gökçeada sakinlerinden dalış hocası Selim Konya ise, şunları söyledi: "Suyun dibine indikçe bulanıklık olduğunu görüyoruz. Azalma olsa da salyalar devam ediyor. Geçmişte Nisan, Mayıs aylarında bizim bölgede çok hafif salya öbekleri görürdük ama bu yıl ortaya çıkan tablonun benzeri daha önce hiç olmadı."

'Gelecek karanlık'

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü'nden Prof.Dr.Cem Gazioğlu ise Marmara Denizi'ni kaplayan deniz salyasını Çanakkale Boğazı Ege'ye de aktığını belirterek, "Gökçeada'nın güneyinde ilerleyen bir kitle söz konusu. Ege Denizi'nin eko sistemi Marmara kadar bozulmadığından benzer müsilaj etkisi olmayacaktır ancak bir şekilde doğal denge hasar alıyor. Maalesef gelecek karanlık" dedi.


5-6 YILA KADAR TEMİZLENİR

İlk kez Marmara'ya özgü ulusal bir model geliştirerek, ortak veri tabanı oluşturulduğunu kaydeden Salihoğlu, daha detaylı gözlemlere ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi. Marmara'da müsilaj yüzünden oksijen seviyesinin 25 metrenin altında çok çok düşük seviyelerde olduğuna işaret eden Salihoğlu, Marmara'nın deşarj yükünün yüzde 75 azaltılması gerektiğine işaret etti. Salihoğlu, gerekli önlemlerin alınması halinde Marmara'nın 5-6 yıl içinde düzelebileceğini öngördüklerini, son eylem planında ise 3 yıl içinde bu planın görülmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Marmara'yı yeniden modellemek istediklerini bunun için yeni bir tarama faaliyeti başlatacaklarını açıklayan Salihoğlu, şunları kaydetti:

"Şu anda gemi Marmara'da, bütün Marmara'yı taradı. Şimdi tekrar, baştan bir taramaya karar verdik, örnekleri sürekli alıyoruz, membranda süzerken çok zorlanıyoruz, süzemiyoruz. Belli bölgelerde oksijen seviyesi yüksek, buralarda hala daha müsilaj yapan o planktonlar ürüyor, hala aktif şu anda. Altında hızla ölüyor ve oksijeni daha da hızlı azaltmış. Çanakkale'ye kadar gidiyor. Aktivite sürdüğü için bir süre daha takip etmeye karar verdik. Susurluk'tan çok girdi var, havzadan çok girdi var ve gerçekten oksijen seviyeleri ilk 30 metrede çok azaldı. Bunun önlemini bir an önce almamız lazım çünkü anoksik koşullara doğru da gitme riskimiz var yani bu bölge biraz hassas

Editör: TE Bilisim