Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Libya’da bulunmasına ilişkin yetkiyi 18 ay uzatan tezkere TBMM’de kabul edilirken, daha önce aynı nitelikteki tezkere için “hayır” oyu kullanan İyi Parti’nin tutumunu değiştirmesi tartışma yarattı. Libya’da asker bulundurulmasına başından bu yana karşı çıkan CHP tezkere için “hayır” derken, Millet İttifakı’ndaki ortağı İYİ Parti, daha önce “hayır” dediği tezkere için bu kez “evet” oyu kullanarak, AKP ve MHP ile birlikte hareket etti. Bu durum, “ittifak ortakları neden görüş ayrılığına düştü” sorularına yol açtı. Parti kurmayları, güncel kritik konularda her partinin kendi başına karar verdiğini, ortak karar almak bir durumun söz konusu olmadığını belirtirken, geçen yıl Suriye ve Irak tezkerelerinde de iki partinin farklı yönde oy kullandığına dikkati çekti. İYİ Parti ise tutum değişikliğini, Akdeniz, Yunanistan ve Suriye odaklı gelişmelerle açıkladı.

2020’de Suriye’de asker bulundurulmasına ilişkin tezkere TBMM’ye geldiğinde, İyi Parti, net bir karşı tutum alarak, daha görüşmeler başlamadan, “Hayır” oyu vereceğini kamuoyuna açıkladı. CHP de aynı oturumda tezkere için “Hayır” dedi.

Millet İttifakı’nın omurgasını oluşturan iki parti, CHP ve İyi Parti, Libya’da asker bulundurulmasına yönelik yetkinin 18 ay uzatılmasına yönelik dün TBMM’ye gönderilen tezkerede ise ters düştü. CHP, HDP ile birlikte tezkereye “hayır” derken, İyi Parti, AKP ve MHP ile birlikte “evet” dedi.

Editör: TE Bilisim