Merkez Bankası'nın açıklanan faiz kararı sonrasında dolar anında tepki göstererek, TL'nin yüzde 2 oranında değer kazanmasına sebep oldu.

ENFLASYONUN DÜŞÜRÜLMESİNE KARŞI GÜVEN HAZIRLANDI

Açıklanan bu kararla birlikte, enflasyonunun düşürüleceğine dair güvenin oluşturulması için zemin hazırlandı. Aynı tutum önümüzdeki günlerde de devam ederse, başarının sağlanabileceği ifade edildi. Uzmanların yaptığı analizlere göre, bu kararın dar ve sabit gelirlilerin başta olmak üzere hayat pahalılığını bir miktar dengeleyebileceği belirtiliyor.

DURUM MEVDUAT VE KREDİ FAİZLERİNE YANSITILABİLİR

Bu karar az da olsa mevduat ve kredi faizlerine yansıtılacak. Bunun sebebi bankaların zaten yüksek oranları piyasa faiz artırımlarını, kendi oranlarına yansıtmış olmasından kaynaklanıyor. Bu durumda da ortalama 2-3 puan etki görülmesi bekleniyor. Eğer gidişat bu şekilde devam ederse, döviz hesaplarının TL'ye dönmesi beklenebilir.

KREDİ BORCU OLANLAR ETKİLENMEYECEK

Kredi borcu olan vatandaşlar için iyi haber. Faiz artışından kredi borcu olanlar etkilenmeyecek. Önceki faiz oranlarından borçlarını ödemeye devam edebilecekler.

ESKİYE DÖNME RİSKİ MEVCUT

Yüksek oranlı faiz bu oranda kalır ve gerekli tedbirler alınmazsa, geçtiğimiz dönemlerdeki olumsuz durumlar Şubat ayında yeniden karşımıza çıkabilir. Yeni ABD başkanının görevine geçmesiyle birlikte ülkemize karşı kararlarını netleştirmeye başlaması da durumu etkileyebilen kriterler arasında gösteriliyor.

İLK ADIM ATILDI

Yapılan analizlerin sonucuna göre ülkemiz, içerisinde olduğu bu sıkıntılı durumdan - krizden çıkmak için ilk adımı attı. Bu durumun devam etmesi için ekonomi, siyaset ve dış politikada hiçbir şekilde hata yapılmaması gerekiyor

Editör: TE Bilisim