Memur ve emekli zammı için tablo netleşiyor. MB'nin açıkladığı rakamlara göre işte memur ve emekli için Temmuz zam oranları....

Merkez Bankası anketinde Haziran ayı enflasyon beklentisi, yıl sonu dolar kuru ve enflasyon beklentisi dün belli oldu. Milyonlarca memur, emekli ve asgari ücretli için kritik öneme sahip olan Haziran ayı enflasyon rakamları Temmuz ayı zam oranlarını belirleyecek.

TÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 3,77'YE ÇIKTI
Ankete katılan katılımcılar geçen ay yüzde 2,97 olan haziran ayı TÜFE artışı beklentisini, bu anket döneminde yüzde 3,77'ye yükseldi. Beklentideki artış oranı yaklaşık 1 puan oldu. Cari yıl sonu TÜFE'deki artış beklentisi ise yüzde 57,92'den yüzde 64,59'a çıktı. Son akaryakıt zamlarının etkisi ile önümüzdeki günlerde görülecek. Ekonomistler enflasyonun yükseliş eğiliminin devam ettiğini ifade ediyorlar.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMINDA SON DURUM
Memur ve memur emeklileri için yılın ilk 5 ayı için oluşan enflasyon farkı oranı yüzde 28,12 oldu. Bu oran üzerine Temmuz ayı toplu sözleşme zammı olan yüzde 7 eklenecek. Haziran ayı enflasyonu ise 4 Temmuz 2022 Pazartesi günü açıklanacak.

Haziran ayı enflasyonu hariç memur ve memur emeklilerinin zam oranı 28,12+7= % 35,12 oluyor. Yani memur ve memur emeklileri yüzde 35,12'lik oranın üzerine Haziran ayı TÜFE rakamlarının eklenmesi ile Temmuz zammı kesinleşmiş olacak.

MB'NİN BEKLENTİSİNE GÖRE ZAM ORANI %40'I AŞACAK
Haziran ayı enflasyonu MB'nin piyasa katılımcı anketine yakın bir rakam ile gelirse memur ve memur emeklileri için zam oranı yüzde 39'a yakın bir rakam olacak. Kümülatif etki ile bu oranın yüzde 40'ı aşması bekleniyor.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİ ZAMLARI
TÜİK'in açıkladığı yüzde 35,64 beş (5) aylık enflasyon oranı verisi ile Merkez Bankası'nın haziran ayı için yüzde 3,77'lik enflasyon beklentisine göre; emekli zam oranı yüzde 40'a yaklaşacak. Emekliler için Temmuz ayı zam oranını yüzde 40 olması bekleniyor.

DOLAR BEKLENTİSİ
Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 18,89 olurken, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 18,47'den 20,70'e çıktı.

Bir önceki anket döneminde 34,4 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, bu dönemde 37 milyar dolara yükselirken, gelecek yıl cari işlemler açığı beklentisi 23,1 milyar dolar oldu.

- Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay beklentisi yüzde 14,00

Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) cari yıl büyüme beklentisi yüzde 3,3'ten yüzde 3,5'e yükselirken, gelecek yıl büyüme beklentisi yüzde 4'ten yüzde 3,8'e geriledi.

TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına ilişkin cari ay sonu ve 3 ay sonrasına ilişkin beklentiler ise yüzde 14,00'te sabit kaldı.

Editör: TE Bilisim