Memurların enflasyon farkı her ay artmaya devam ederken dün yapılan çay zammı enflasyonu yine yukarı itecek.

BAKAN BİLGİN ZAM İÇİN İŞARET VERMİŞTİ

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, temmuzda “asgari ücrete zam” işareti verdi. Bilgin, “Sadece enflasyon farkı değil, daha kapsamlı düzenlemelerin hazırlığındayız” dedi. 3600 ek göstergenin ay sonu tamamlanacağını belirten Bilgin, EYT için de, “Hepsi önümüzde. Dosyaları adım adım açıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

KAMU, EMEKLİLER VE ÇALIŞANLAR
Enerji maliyetlerinin enflasyon üzerindeki etkisine değinen Bilgin, “Bunlara karşı çalışanlarımızı, emekçilerimizi koruyacağız. Dolayısıyla önümüzde temmuz ayında biliyorsunuz sadece enflasyon farkı değil emekçilerin karşılaştıkları bu enflasyon tahribatına karşı daha kapsamlı korunmasını sağlayacak düzenlemelerin hazırlığını yaptığımızı belirtmek isterim. Sadece çalışanlarımızın mı? Kamu çalışanları, memurlar, işçilerimizle değil aynı zamanda emeklilerimizle ilgili hazırlıklarımız var. Onları da koruyacağız. Onlara karşı da sorumluluğumuz var” demişti.

ÇAY ZAMMI ENFLASYONU 1,25 PUAN KATACAK
Dün açıklanan Çaykur'dan çaya yüzde 43,7 zam haberi ile enflasyon hesapları yeniden başladı. Benzine ve otogaza bugün gelen zamlarda enflasyonu yukarı itemesi bekleniyor.

Çaykur, çaya ortalama yüzde 43,71 zam yaptı. Enflasyon sepetinde ağırlığı yüzde 0,55 olan çaya yapılan zammın enflasyon etkisi 1,25 puan olacak. Yani sadece bu ay çaya yapılan zam ile enflasyon 1,25 puan artacak. Diğer ürünlerin hesaplamaları ise ayrı yapılacak ve Mayıs ayı enflayonu 3 Haziran 2022 Cuma günü açıklanacak.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI ARTMAYA DEVAM EDECEK

Memur ve emekliler yüksek enflasyon ortamında alım gücünü kaybeden maaşlarının her ay enflasyon oranında artırılmasını talep ederken düşük toplu sözleşme zamları ise memur ve memur emeklilerinin adeta belini kırdı. Enflasyonun yüzde 70'e dayandığı ortamda memur toplu sözleşmesi gereği Temmuz zammı sadece yüzde 7.

MEMUR ZAMMI HESABI BU AY YÜZDE 31,21'DEN BAŞLIYOR
Nisan ayı enflasyon rakamları ile birlikte memur ve memur emeklisi için Temmuz zammı şimdilik yüzde 31,21 oldu. Nisan ayı enflasyonu da yüzde 7,25 olarak gelmesi ile birlikte memur ve memur emeklileri için enflasyon farkı yüzde 15'ten yüzde 24,21'e ulaştı. (TİS zammı+efnlasyon farkı 7 +24,21=31,21)

Bu ay için sadece çay zammından enflasyona yüzde 1,25'lik artış gelmesi ile memur zam hesabı yzde 32,5'e ulaşacak. Ekonomistler yüzde 40'ı aşan bir rakam oranında Temmuz zammı gerçekleşeceğini tahmin ediyorlar.

Editör: TE Bilisim