*Asgari ücrete yapılan yüzde 50,4 oranındaki artış ve en düşük emekli maaşına yapılan yüzde 66'lık artışalar sonrası memur zammı yüzde 30'larda kaldı.

---*2022 yılının enflasonunu yüzde 30-40 arası bekleyen ekonomistlerin beklentileri gerçekleşir ise memurlar yine hesap makinesi ile zam oranlarını, enflasyon farkını hesaplamaya devam edecek.

---*Son yapılan elektrik, akaryakıt ve doğalgaz zamlarının Ocak ve Şubat ayı enflasyonunu yüksek seyretttirmesi bekleniyor.

Aralık ayı enflasyonun %13,58 artması ve yıllık enflasyonun %36,08'e çıkması ile memurlara tarifhi enflasyon farkı oluşmuştu. Toplu sözleşme zammı ile normalde yüzde 28,59 zam alacak memurlara hükümet gelecek yıl için imzalanan toplu sözleşme Ocak zammını yüzde 5'ten yüzde 7,5'e yükseltti. Seyyanen zam ise yine gerçekleşmedi. İşte detaylar...

Meclis'e sunulan memur zam paketi nasıl olacak?

MEMUR ZAMMI: % 30,95

---*Teklifle, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de de değişikliğe gidiliyor. Buna göre, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme ile kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 1 Ocak 2022-30 Haziran 2022 tarihlerindeki dönem için uygulanacak olan artış oranı yüzde 5'ten yüzde 7,5'e yükseltiliyor ve bu oranın aynı döneme ilişkin enflasyon farkı ödemesinde de dikkate alınması sağlanıyor.

Böylece söz konusu toplu sözleşmeye göre 2021 yılı ikinci yarısından kaynaklı enflasyon farkı dahil 1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 28,59 oranında yapılması gereken zam, yüzde 30,95'e çıkarılıyor.

ASGARİ ÜCRET KADAR VERGİ MUAFİYETİ

Memur maaşların asgari ücrete kadar olan kısmının vergi dışı bırakılması ise her memura ayrı oranda yansıyacak. Memur Sen'in açıklamasına göre evli ve çocuklu memurların çoğu için bu rakam 38 TL oldu. AGİ'nin kalkması ile bir çok memurun maaşında da eksilme yaşanacak.

MEMURLAR YİNE REFAH PAYI ALAMADI

Talep edilen zam oranı Ocak zammı olan yüzde 5'in yüzde 7,5'e yükseltilmesi şeklinde oldu. Yani memurlar 2022 yılında ilk 6 aylık dilim için yüzde 5 yerine yüzde 7,5'lik zam alacaklar. Enflasyon rakamı %7,5'i geçerse geçen kısmı için enflasyon farkı alacaklar. Ekonomistler bu yıl enflasonu %30-40 rakamları arasında bekliyor. Yani memurlar için verilen yüzde 2,5'lik artış zaten efnlasyon farkı olarak Temmuz ayında verilecekti.

Fakat %2,5'lik artış Ocak toplu sözleşme zammına değilde bağımsız olarak refah payı olarak yine Ocak ayında verilse idi memur ve memur emeklileri yüzde 2,5'lik daha fazla zam almış olacaktı. Çünkü 2022 yılının ilk altı ayı için enflasyon yüzde 5'i geçtiği oranda enflasyon farkı oluşmuş olacaktı. Bir yerde şayet yılın ilk 6 ayı için enflasyon yüzde 5'i geçerse oluşacak enflasyon farkının yüzde 2,5'lik kısmı Temmuz yerine Ocak ayında verilmiş oluyor. Ama 2021 yılı kayıpları için %2,5'lik zam verilmiş olsa idi memurlar enflasyondan oluşan farkı da maaş zammı olarak almış olacaklar ve böylelikle daha fazla zam alınmış olacaktı.

AİLE VE ÇOCUK YARDIMINDA DİKKAT ÇEKEN RAKAMLAR

Memurların aile yardımı % kaç arttı? Memurlar şayet düzeltilmez ise aile ve çocuk yardımından ücret kaybına uğrayacak.

2022 yılı Ocak ayı zam oranı yüzde 30,5 olarak açıklanan memur maaş zamlarında aile yardımı dikkat çekti. Memurların aile ve çocuk yardımları memur maaş artış oranı olan yüzde 30,5 kadar artmadığı ortaya çıktı. İşte detaylar...

ERDOĞAN AÇIKLADI: 521 TL OLDU

Memura aile yardımı açıklaması, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Memurlarımızın maaş artış oranını yüzde 30,5'a çıkarttık. Aile yardımları da çalışmayan eş için 521 lira, 6 yaşından küçük çocuklar 115 TL, 6 yaşından büyük çocuklar için 57 lira olarak güncellenmiştir. Bu rakamlara memur maaşlarının asgari ücret kadar ki kısmının gelir ve damga vergilerinden muaf tutulmuştur." dedi.

ESKİSİ NE KADARDI? ZAM ORANI KAÇ OLDU?

Memurların 2021 yılı aile yardımı son Temmuz zamları ile birlikte 408 TL idi. Eşi çalışmayan bir memurun eşten dolayı alacağı aile yardımı ödeneği 2021 Temmuz ayında 376 liradan 408 liraya yükselmişti.

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ise aile yardımını 521 TL'ye çıkarıldığını açıkladı. 408 TL'den 521 TL'ye çıkarılan aile yardımı görüldüğü üzere yüzde 27,7 oranında artırılmış oldu

MEMUR 11 TL KAYIPTA

Şayet aile yardımı doğrudan maaş zam oranı ile artırılsa idi 532,44 TL olacaktı.

Çocuk yardımlarıda ortalama yüzde 29 artmış oluyor ve yine 30,5'lik zammın altında kalıyor.

Kesin rakamlar için Hazine ve Maliye Bakanlığının zam oranlarına ilişkin tebliği ve şayet yapılacak ise yetkili sendika ile ek protokol takip edilecek. Fakat umarız bu ayrıntı gözden kaçmaz ve aile yardımı da en azından maaş zam oranı kadar artırılır.

*Küsüratlar dikkate alınmamıştır

 

EMEKLİ MAAŞI İÇİN YASAL DÜZENLEME

Emekli maaşlarını en az 2 bin 500 olarak düzenleyen madde de teklifte yer aldı.

BİREYSEL EMEKLİLİKTE DEVLET KATKISI % 30'A ÇIKIYOR

---*Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda yapılan değişiklikle halihazırda yüzde 25 olarak belirlenmiş olan devlet katkısı oranını yüzde 30'a yükseltiliyor.

sgk rehberi

Editör: TE Bilisim