Soru: "Ben ikizleri olan ve dört gözle yarı zamanlı çalışma yönetmeliğini bekleyen bir anneyim. En son şubat ayında bu konuyu köşenize taşımıştınız çok teşekkür ederim. Şu anda yönetmelikle ilgili bazı haberler var ancak dört yıldır aynı gaz..." Derya Ünser

Cevap: Derya Hanım, sizin de belirttiğiniz üzere maalesef yıllardır memur anneler bu konuda çok mağdur. Bu konuyu biz Türkiye gazetesi olarak defalarca dile getirdik. Ancak bugüne kadar bir gelişme olmadı. Sizin gibi arayan çok sayıda memur annelerin bu sorununu dile getirmeye devam edeceğiz.

Devamsızlık hâlinde hafta tatili hakkı

Soru:"Bir gün devamsızlık yaptım diye işveren hafta tatilimi kesebilir mi?" Billur Can

Cevap:Billur Hanım, işçinin tatil gününden önce aynı belirlenmiş olan iş günlerinde çalışmış olması şartıyla, 7 günlük zaman dilimi içinde 24 saat dinlenme hakkının bulunduğu belirtilmiş, işçinin hafta tatili gününde çalışma karşılığı olmaksızın bir günlük ücrete hak kazanacağı da hüküm altına alınmıştır. Hafta tatili izni kesintisiz en az 24 saattir. Bunun altında bir süre haftalık izin verilmesi durumunda, usulüne uygun şekilde hafta tatili izni kullandığından söz edilemez. Hafta tatili bölünerek kullandırılamaz. Buna göre hafta tatilinin 24 saatten az olarak kullandırılması hâlinde hafta tatili hiç kullandırılmamış sayılmaktadır. Bu bağlamda izinsiz mazeretsiz devamsızlık yapmanız hâlinde o haftanın haftalık izninen hak kazanamayacağınız değerlendirilmiştir.
***

Soru:"İsa Bey, 69 yaşında yatalak olan annem için vekaleten 65 yaş maaşına başvurabilir miyim?" Altan Çiçek

Cevap:Altan Bey, herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan 65 yaşını aşmış muhtaç durumdaki vatandaşların 65 yaş aylığı için ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmeleri gerekmektedir.

Engellilik ve yaşlılık gibi nedenlerle bizzat başvuruda bulunamayacak olanların ise vekili aracılığıyla yazılı olarak başvurması mümkündür.

***

Soru:"1977 doğumluyum retinadan ameliyat oldum. Ama iyi göremiyorum, yüksek tansiyonum var. Nasıl malulen emekli olabilirim? 4800 gün primim var." Mehmet Şirin Yılgın

Cevap:Mehmet Bey, malulen emeklilik için yeterli priminiz var. Ancak SGK tarafından en az %60 oranında malul kabul edilmeniz gerekmektedir. Malullük durumunuzun tespiti için SGK’ya gidip onların yetkilendirdiği sağlık hizmeti sunucularına sevk edilmenizi istemeniz gerekmektedir.

İsa Karakaş

Editör: TE Bilisim