Zaman içerisinde vücutta meydana gelen ya da doğuştan gelen bazı değişiklikler kişide bazı estetik kaygılara neden olabilmektedir. Bunun sonucunda estetik ameliyatlara ya da medikal estetik prosedürlere sıklıkla başvurulmaktadır. Meme dikleştirme ve liposuction kadınların en çok ilgi gösterdiği estetik prosedürler arasında ilk sıralarda yer alır. Meme dikleştirme ve liposuction başta olmak üzere tüm estetik prosedürlerdeki başarısı ile ön plana çıkan Op. Dr. Evren İşçi Kliniği’nin uzman ekibi operasyonlardan önce hastaların isteklerini ve şikayetlerini ayrıntılı bir şekilde dinler, hastanın bir başka rahatsızlığı olup olmadığını titizlikle sorgular. Hastanın sağlık geçmişine ilişkin bilgilerin yanı sıra menstrual siklus, gebelik, emzirme ve geçirilmiş operasyonları hakkında bilgi edinir. Meme dikleştirme ameliyatından önce hastanın memeleri 3 boyutlu fotoğraflarla incelenir. Sanal simülasyon sayesinde elde edilecek sonuç hastayla paylaşılır. Meme dikleştirme ameliyatı sırasında implant uygulaması yapılıp yapılmayacağına dair karar verilir. Hastanın beklentilerinin gerçekçiliğinden emin olunduktan sonra ameliyat tarihi belirlenir.

Memelerinin sağlıklı, diri ve estetik bir görünüme sahip olması kadınlar açısından çok önemlidir. Yaş alma, hamilelik, emzirme, yer çekiminin etkisi, genetik faktörler ve birçok farklı faktöre bağlı olarak zaman içinde cilt ve meme içindeki bağ dokuları elastikiyetini kaybeder. Bu durum kadınların meme şeklinde bozulmalara, yumuşamalara ve sarkmalara neden olabilir. Meme dikleştirme estetiği sarkma oluşan memelerin yeniden şekillendirilmesi, dikleştirilmesi ve sertleştirilmesi amacıyla meme üzerindeki fazla derinin alınması ve meme dokusunun şekillendirilmesiyle uygulanan etkili bir cerrahi prosedürdür.

Meme dikleştirme estetiği ameliyatı memelerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak sarkma ve deri fazlası olan kişilere uygulanabilecek etkili bir cerrahi prosedürdür. Meme dikleştirme estetiği ameliyatı sırasında meme başı ve çevresi olması gereken pozisyonda konumlandırılır. Meme başı çevresinin genişliği azaltılır. Kilo verme ameliyatı olan ve aşırı kilo kaybeden kişilerin istedikleri formda memelere sahip olması için meme dikleştirme ameliyatı olması mümkündür. Bunun yanı sıra meme dikleştirme ameliyatı sayesinde asimetrik memeler silikon protez kullanılmasına gerek kalmadan düzeltilebilir.

Meme dikleştirme estetiği ameliyatından önce hastanın göğüs şekli, boyutu, meme ucu çevresinin konumu, sertliği ve cilt elastikiyetinin yanı sıra beklentileri de değerlendirilir. Uygulanacak olan teknik hasta özelinde belirlenir. Meme dikleştirme ameliyatında uygulanan teknik ne olursa olsun hastanın meme başının çevresinde iz kalacağı göz ardı edilmemelidir. Bunun yanı sıra uygulanacak olan prosedürün kapsamına göre meme başı ile meme katlantı çizgisi arasında dikey ya da dikey kesiyle birlikte meme katlantı çizgisi boyunca yatay kesi de kullanılabilir. Operasyondan sonraki erken dönemde kesi izleri çok belirgin olsa da iyileşme süreci ilerledikçe izler silikleşir ve belirginliğini kaybeder. Bununla birlikte iyileşme süreci tamamlandıktan sonra izlerin belirginliğinin ne kadar olacağı kişinin genetik özelliklerine, uygulanan tekniğe ve çevresel faktörlere göre değişebilir. Kalacak olan izin belirginliğinin azaltılması için hastanın iyileşme döneminde sigara içmemesi, C vitamini ve protein yönünden zengin bir beslenme programı uygulaması önerilir.

Meme dikleştirme estetiği ameliyatında hastanın memesinde kesi yapılarak alttaki meme dokusu yeniden şekillendirilmektedir. Meme ucu çevresi doğal ve simetrik bir görünümde olacak şekilde yeniden yerleştirilmekte, fazla deri alınarak sarkma meydana gelmiş olan derinin daha genç ve diri bir görünüm kazanması sağlanmaktadır.

Liposuction İle İnatçı Bölgesel Yağlardan Kurtulun

Etkili bir bölgesel şekillendirme yöntemi olan liposuction en basit şekliyle diyet ve egzersiz yoluyla eritilemeyen dirençli bölgesel yağların yok edilmesini sağlayan kozmetik bir işlemdir. Liposuction prosedürü kalça, karın, uyluk, sırt, kol ya da çene altı bölgelerine uygulanabilmektedir.

Liposuction cerrahi bir prosedür olduğundan kişinin operasyona uygunluğunun belirlenmesi noktasında cerrahi görüş çok önemli olduğundan hastanın tıbbi geçmişi özenli bir şekilde değerlendirilmelidir. Hastanın düzenli olarak kullandığı ilaçlar ve herhangi bir alerjisi varsa operasyon kararı verilirken bu bilgiler de dikkate alınmalıdır. Liposuction kararının verilmesinde fiziki muayenenin de oldukça önemli bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Karın bölgesine uygulanacak olan liposuction öncesinde mutlaka fıtık kontrolü yapılmalı ve karındaki yağ miktarının iyi hesaplanmalıdır.

Liposuction uygulamasının ne ölçüde başarılı olacağı hastanın cilt elastikiyeti ile doğrudan ilişkilidir. Liposuction prosedürü uygulanacak olan kişilerde cilt yeterli ölçüde esnekliğe sahip olduğunda yağ alımının ardından bölgede büzüşme oluşmaz. Bu nedenle çok fazla kilo alıp vermiş olan ya da deri yüzeyinde çatlakları olan kişilerde liposuction prosedürünün uygulanması tavsiye edilmez.

Liposuction bölgesel yağlardan kurtulmayı ve vücut kontürünün şekillendirilmesini sağlayan güvenli bir yöntemdir. Günümüzde yağ aldırma yöntemlerinde klasik liposuction yönteminin yanı sıra hasta için daha konforlu ancak minimal cerrahi gerektiren yöntemlerin uygulanması da mümkündür. Bununla birlikte liposuctionın bir kilo verme yöntemi olmadığı unutulmamalıdır. Aşırı kilolu olan kişilerin diyet ve egzersiz uygulayarak ya da mide bypass ameliyatı gibi bariatrik prosedürlerle kilo vermesi ve gerekli görülmesi durumunda sonraki aşamada liposuction uygulamasına başvurması daha doğrudur.

Editör: TE Bilisim