BDDK’nın enflasyon ve kur yükselişine tedbir olarak aldığı kararlardan biri de kredi kartı asgari ödeme tutarının yükseltilmesi oldu. 25 bin lira üzeri limitlerde asgari ödeme tutarı yüzde 40’a çıkartıldı. Bu kredi kartı ile ayı kurtarma döneminin kapanmasına neden oluyor. Bir üst düzey bankacı, bu kararın binlerce kredi kartı kullanıcısının yasal takibe girmesine neden olabileceğini öne sürdü.

ASGARİ ÖDEME

BDDK’nın aldığı son karar ile, limiti 25 bin Türk lirasının altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 20’si; limiti 25 bin Türk lirasının üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 40’ı olarak belirlenmesini kararlaştırdı.

Türkiye’de kullanılan kredi kartı sayısı yaklaşık 90 milyon adet. Enflasyonun son bir yılda yüzde 70’in üzerine çıkması, özellikle emekli ve dar gelirlinin ayın kredi kartı ile kurtarmasına neden oluyordu. Özellikle market ve benzin harcamaları dikkat çekiyordu.

ZİRVE YAPMIŞTI

Merkez Bankası verilerine göre 20 Mayıs haftası itibariyle kredi kartı harcamaları 64 milyar 59 milyon lirayla yeni zirveyi gördü. Harcamalarda geçen yıla göre yüzde 119 artış yaşandı. En çok akaryakıta harcandı 20 Mayıs haftasında akaryakıt istasyonlarında kartlı harcamalar 5 milyar 444 milyon liraya çıktı. Bu oran geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 229,23’lük artışa işaret ediyor. Enflasyondan arındırıldığında da yüzde 93,7 ile neredeyse ikiye katlanmış durumda.

Paramedya

Editör: TE Bilisim