Filipinler, İngiltere ve Almanya'nın Covid-19 aşısı bağışlaması karşılığında sağlık görevlilerinin bu ülkelere çalışmak için gönderilebileceğini açıkladı. Çalışma bakanlığı, anlaşma sağlanması halinde çoğu hemşire olmak üzere binlerce sağlık çalışanının İngiltere ve Almanya'da işe girebileceğini duyurdu.
Güneydoğu Asya'da ikinci en yüksek korona virüsü vakası ve Covid-19 kaynaklı ölümün kaydedildiği Filipinler, İngiltere ve Almanya'nın aşı bağışlaması halinde sağlık görevlilerinin bu ülkelere çalışmak için gönderilebileceğini duyurdu. Çalışma bakanlığından yapılan açıklamada, Covid-19 aşısı karşılığında çoğu hemşire olmak üzere binlerce sağlık çalışanının İngiltere ve Almanya'da işe girebileceği belirtildi.

'SINIRLAMA KALDIRILACAK'
Filipinler'de geçtiğimiz yıl, sağlık çalışanlarının ve tıp profesyonellerinin yurt dışına çıkması yasaklanmıştı. Yetkililer, kaynakların 'ulusal sağlık sistemine aktarılabilmesi' için böyle bir önlem alındığı duyurmuştu. Ülkede bu yasak gevşetilirken, yılda yurt dışına çıkabilecek tıp profesyonellerinin sayısı 5 binle sınırlandırıldı. Çalışma Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Bürosu Müdürü Alice Visperas, İngiltere ve Almanya'yla anlaşma sağlanması durumunda bu sınırlamanın da kaldırılabileceğini söyledi.

'HEMŞİRELERE İHRAÇ ÜRÜNÜ MUAMELESİ YAPILIYOR'
Filipinli Hemşireler Birliği'nin başkanı Jocelyn Andamo ise, "Hükümetin, hemşirelere ve sağlık çalışanlarına mal veya ihraç ürünü muamelesi yapmasından bıktık" açıklamasını yaptı.

Hükümet verilerine göre 2019 yılında yaklaşık 17 bin hemşire, denizaşırı ülkelerle iş sözleşmesi imzaladı. Yurt dışında çalışan Filipinli hemşirelerin ülke ekonomisine yılda 30 milyar dolardan fazla para transferi sağladığı kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

Editör: TE Bilisim