Britanya'da yapılan bir araştırma, 22:00 ile 23:00 saatleri arasında yatmanın kalp hastalıklarına yakalanma riskini azalttığını ortaya koydu.

Exeter Ünversitesi’nin 88 bin kişinin verilerini incelediği, Europoean Heart Journal’da (Avrupa Kalp Dergisi) yayınlanan araştırmasında, gönüllülerin uyuduğu ve uyandığı saatler gözlemlendi. Bu gözlemler kaydedildikten sonra altı yıl süreyle kalp ve dolaşım açısından sağlık durumları incelendi. Çalışmada, uykuya dalınan saat ve katılımcıların uyuduğu süre dikkate alınırken uyku kalitesi dikkate alınmadı.

Verileri incelenen 3 bin 172 kişi kalp hastalığına yakalandı. 22:00 ile 23:00 diliminde uyuyanlarda ise oranın en düşük seviyede olduğu tespit edildi.

Diken'de yer alan habere göre; araştırma ekibinden Dr. David Plans sonuçları şöyle değerlendirdi:

"Vücudun sirkadiyen ritmi adı verilen ve fiziksel ve zihinsel işleyişi düzenlemeye yardımcı olan 24 saatlik bir iç saati var. Nedenlerini belirleyemesek de erken veya geç yatma saatlerinin vücut saatini bozma olasılığının daha yüksek olabileceğini ve kardiyovasküler sağlık için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor. Çalışmamız, uyumak için en uygun zamanın vücudun 24 saatlik döngüsünün belirli bir noktasında olduğunu (22:00-23:00) ve sapmaların sağlığa zararlı olabileceğini gösteriyor. En riskli zaman, gece yarısından sonraydı çünkü sabah ışığını görme olasılığını azaltabilir. Sabah ışığı vücut saatinin yeniden başlamasına yardımcı olur."

Editör: TE Bilisim