Şirket, Gensenta’nın yüzde 99.96’sı için 135 milyon Dolar ödeyecek. Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) geçtiğimiz salı akşamı yapılan açıklamanın ardından satın alma işlemi, Rekabet Kurulu onayının ardından tamamlanacak.

AR-GE YETKİNLİĞİ

KAP’a yapılan açıklamada şu bilgiler de yer aldı: “1957 yılında Mustafa Nevzat İlaç Sanayii A.Ş. unvanı ile kurulan, bugünkü adıyla Gensenta, Türkiye’nin en eski ve köklü ilaç firmalarından biridir. Gensenta yaklaşık 800 kişilik kadrosu ve dünya standartlarında üretim yetkinliğine sahip teknoloji tesisleriyle ülkemizin önemli jenerik ilaç, biyobenzer ilaç ve ilaç hammaddesi üreticilerindendir. Şirketimiz, söz konusu işlemle Gensenta’nın üretim ve Ar-Ge yetkinliğini, yurtiçi ve yurtdışında bulunan müşteri portföyünü ve marka haline gelmiş birçok ilacı barındıran geniş ürün yelpazesini bünyesine katacaktır.”

FAALİYETLER SÜRECEK

Amgen tarafından verilen bilgiye göre, Gensenta’nın satışına yönelik stratejik kararın ardından Türkiye’deki faaliyetlerin süreceği ve hastalara hizmet etmeye devam edileceği belirtildi. İlaç sektöründe 1923 yılında laboratuvar olarak faaliyete başlayan, 1957’den itibaren Mustafa Nevzat İlaç olarak sektörde birçok çalışma gerçekleştiren Gensenta, 2012 yılında dünyanın önce biyoteknoloji şirketlerinden ABD’li Amgen tarafından satın alındı. Şirketin ismi, 2020 yılında Gensenta olarak değişti. Farklı ülkelere ihracat yapan şirket, geçtiğimiz yıllarda sektörde iki kez ihracat şampiyonu oldu. 2021 sonu itibarıyla gelirlerinin yüzde 47’sini ihracat ile gerçekleştiren şirketin, Eczacıbaşı Topluluğu’nun ihracat ve uluslararası büyüme stratejisine sağlık alanında önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.

‘YERLİ ÜRETİMLE BÜYÜYECEĞİZ’

İlaç alanında faaliyetlerine 1942 yılında başlayan Eczacıbaşı’nın bu adımla sağlık alanında önemli bir yatırım yaptığını belirten Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Çağdaş, kaliteli ve sağlıklı yaşamın öncüsü olmayı ilke edinen bir kuruluş olarak hem Türkiye hem de dış pazarlarda geniş ürün yelpazesi ve farklı tedavi alanlarındaki yenilikçi ilaçlarla faaliyetlerimizi artırmayı planlıyoruz. Bu satınalmayla, ilaç ve biyobenzer ilaçların üretimi, ilaç hammaddesi üretimi ve sağlık alanında ihracat yetkinliklerini portföyümüze katarak, yerli üretimin gücü ile büyümeye devam ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim