Ülkemizde geçerli olan yasalara göre askerlik erkeklere zorunludur. Her Türk erkeği 20 yaşını doldurduktan sonra askere gitmek zorundadır. Fakat yine ilgili yasalar askere kimlerin alınacağını ve alınmayacağını belirtmiştir. Ciddi sağlık sorunları bulunan ve tedavisi olmaması durumu, aşırı kilolu olma ya da aşırı zayıf olma gibi durumlar askerlikten muaf tutulmaktadır. Bunun yanında kişilerin ciddi sıkıntılar içerisine girmemesi için de tecil ettirme hakkı vermiştir. Bu hak sadece eğitim, sağlık gibi belli şartları taşıyan kişilere verilmektedir. Bu yazımızda askerlikten muaf olma şartları arasında yer alan düz taban hastalığını anlatacağız. Düz taban olan kişiler neden askere alınmamaktadır? Düz tabanlık askerlik muafiyeti şartları nelerdir? Normal hastanelerde yapılan muayene geçerli midir? Gibi çok sayıdaki sorunun cevabını yazımızın içerisinde bulmanız mümkündür.
Düz tabanlık askerlik muafiyeti şartları konusu oldukça uzundur. Bundan dolayı her bölümü dikkatli bir şekilde okumanız gerekmektedir. Öncelikle düz taban hastalığı en basit ifade ile kişilerin ayak tabanlarının düz olmasıdır. İnsanların ayak tabanları normalde düz değildir. Fakat bazı kişilerde doğuştan gelen bu durum fiziksel hareketlilikte kısıtlamalara neden olmaktadır. Bu da kişilerin askerlik görevini tam olarak yapamayacağı anlamına gelmektedir. Bu ve diğer nedenlerden dolayı düz taban olan kişiler askere alınmamakta ve muaf tutulmaktadır. Fakat düz tabanın da farklı dereceleri bulunmakta ve bunların tamamı değil belli bir dereceye sahip olan kişiler muaf olmaktadır. Bundan dolayı da kişilerin hastaneye giderek bunu tespit ettirmesi gerekmektedir.

Düz Tabanlık Askerlik Muafiyeti Şartları ve Muayene Olunacak Hastane
Düz tabanlık askerlik muafiyeti şartları arasında hastaneden rapor alınması bulunmaktadır. Fakat raporun alınması gereken hastane askeri hastanelerdir. Diğer hastanelerden alınan raporlar askeriye için geçerli değildir ki bundan dolayı da oralara giderek boşa zaman kaybetmenize gerek yoktur. Doğrudan bir askeriye hastaneye giderek muayene olmanız ve söz konusu durum ile ilgili bir rapor almanız gerekmektedir. Normal hastaneye gittiğinizde düz tabanlık durumunu doktora söylemeniz durumunda sizi askeri hastaneye sev edecektir ve böylece rahat bir şekilde buraya gidebileceksiniz. Askeri hastanelerdeki yoğunluğa bağlı olarak kısa sürede muayene olunmakta ve buradan rapor alınmaktadır.

Düz tabanlık askerlik muafiyeti şartları arasında askeri bir hastanede bu durum ile ilgili detaylı muayeneye girmeniz ve bunun raporunu almanız bulunmaktadır. Düz taban hastalığının muayenesi tamamen gelişmiş cihazlarla yapılmakta ve kişilerin ayak kemik yapıları incelenmektedir. Ayak yapıları incelenen kişilerin ayaklarındaki diğer unsurlar da muayene sırasında dikkate alınmaktadır. Tıbbi cihazlar tarafından yapılan muayene de bazı veriler elde edilmekte ve daha sonra da bunlar değerlendirilerek muayene yapılmaktadır. Yapılan bu muayene sonunda kişinin askerliğe elverişli olup olmadığına karar verilmektedir. Askeri hastane olduğundan dolayı bu konuyla ilgili olan prosedürü buradaki görevliler bilmekte ve gereken işlemleri yaparak rapora bunları eklemektedir.

Düz Tabanlık Askerlik Muafiyeti Şartları ve Düz Taban Muayenesi
Düz tabanlık askerlik muafiyeti şartları ilgili yönetmelikte net olarak belirtilmiştir. Burada yer alan ifadede genel olarak düz taban olan kişilerin yapılacak olan muayeneden sonra askerliğe elverişli olup olmadığı anlaşılır şeklindedir. Buradan anlaşılan çok net bir durum bulunmaktadır. Kişilerde düz taban olması durumunda askerlikten muaf olması da olmaması da mümkündür. İlgili yönetmelikte belirtildiği gibi söz konusu durum tamamen muayene ile ilgilidir. Muayene sırasında elde edilen veriler kişilerin askerlik yapmasına engel olmayacak derecede ise kişiler askere alınırlar. Fakat düz taban olması askerlik yapmaya engel olacak seviyede ise o kişi askerlikten muaf tutulmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi kişilerin düz taban sebebiyle muaf olması ya da olmaması tamamen muayene ile ilgilidir.

Yapılan muayene sonucunda askerliğe uygun olduğu belirtilen kişiler askere gittiklerinde ilginç bir durum meydana gelebilmektedir. Muayene sonucunda elverişli olduğu belirtilen kişinin askerdeki durumu dikkate alınarak eve gönderilebilir. Yani askerdeki durumuna bağlı olarak kişiler burada da muaf kabul edilebilmektedir. Düz tabanlık askerlik muafiyeti şartları arasında böyle bir hususun da bulunduğunu unutmamak gerekmektedir. Düz taban olan kişilerin askerlikten muaf olabilmeleri için çok detaylı bir incelemeden geçmesi gerekmektedir. Bu inceleme sonucunda ise kişilere mutlaka bununla ilgili rapor verilmelidir. Rapor üzerinde askerlikten muaf ya da muaf değil yazması aranan şartlar arasında yer almaktadır.

Düz Tabanlık Askerlik Muafiyeti Şartları Nelerdir?
Düz tabanlık askerlik muafiyeti şartları için askeri hastanede yapılan incelemenin sonucu dikkate alınmaktadır. Bu inceleme sonucunda aşağıda belirtilen durumlar tespit edilirse kişiler askerlikten muaf kabul edilmektedir. Bu tespitler şunlardır:

Pençe olarak adlandırılan yürüyüşte meydana gelen şekil bozukluğu
Ayak bilek kısmı üzerinde nötral durumda 10 derece üstüne bükülme yapmama bozukluğu ya da 10 derece üstüne düşük ayak
Düz tabanda kemik, kiriş ve kas bozuklukları
Aşil kirişi kısalıkları ve ağrılı topuk dikeni
Ayaklar arasındaki uzunluk farkı (bir ayağın diğerinden 6 cm’den büyük ve 3 cm’den küçük olması)
Yürüyüşü engelleyen flask türündeki düz taban problemi
Ayak bacak yerinde spazm ve atrofi gibi tarsal eklemlerde dejenerasyonların meydana gelmiş olması
Ayaklardan bir tanesinin düz taban değerlendirmesinde yok durumda olması
Kişilerin yürümesini ciddi derecede etkileyen çukur taban problemi
Yürümeyi olumsuz olarak etkileyen düz taban problemi için çekilen ön ve arka grafillerinde oluşmuş olan dezenformasyonlar ile topuk kemik yüksekliğinin 10 dereceden daha az olması
Düz tabanlık askerlik muafiyeti şartları genel olarak bunlardır. Muayene sırasında bunlardan bir tanesi tespit edilirse ilgili kişi askerden muaf tutulmaktadır.

Polisnoktası.com

Editör: TE Bilisim