Borçlu Tebliğ Aldığı İcra Emrini Nasıl Durdurabilir?

Öncelikle şunu ifade edelim ki, burada anlatacağımız ilamlı takiplere ilişkindir. Yani bir mahkeme kararı neticesinde doğan alacağını, alacaklı kesinleşmeden icraya koyabilir mi? Eğer icraya koyarsa ve alacak borçluya tebliğ edilmişse, borçlu henüz kesinleşmemiş alacağa ilişkin hukuken neler yapabilir?

Kesinleşmeden icra edilemeyecek ilamlar dışında, bir mahkeme hükmüne karşı temyiz yasa yollarına başvurulmuş ise, (örneğin borçlu aleyhine alacağa hükmedildiğinde, ki kural olarak alacak davalarının icraya konulabilmesi için kesinleşmesi gerekmez.)icrayı durdurmaz.Bir yandan temyiz süreci işlerken öte yandan icra süreci devam eder.

Borçlu kesinleşmemiş alacak hakkında tebliğ edilen icra emrini kısaca şu şekilde durdurabilir:

Öncelikle 4 aşama olduğunu söyleyebiliriz.

1- İcra Dairesinden Süre İsteme:

Borçlu icra dairesine başvuracak ve Yargıtay yada Bölge Adliye Mahkemesinden( yani nereye temyiz yada itiraz etmişse) icranın durdurulması kararı getirinceye kadar kendisine süre verilmesini talep eder.

2- Borçludan Teminat Alınması ve Süre Verilmesi:

İcra Müdürü alacağın tamamı kadar bir teminat alır ve borçluya BAM yada Yargıtay'dan icranın durdurulabilmesi kararı getirebilmesi için makul bir süre verir.Bu süre içinde ilamın icrası durur.

burada önemli bir diğer husus, Eğer borçlu, Devlet veya adli yardımdan yararlanan bir kişiyse teminat gösterme zorunluluğu yoktur.SGK'nın da her türlü dava ve icra işlemleri teminattan muaftır.

3- BAM veya Yargıtay'dan İcranın Durdurulması İstemi:

İcra Dairesinden teminat karşılığında böyle bir süre alan borçlu, kanun yollarına başvurduğu Yargıtay yada BAM neresi ise, dosyasının olduğu yüksek mahkemeden icranın durdurulmasını ister. Burada temyiz merciinin durdurma kararı verme mecburiyeti yoktur.Takdir hakkı bulunmaktadır.

4- İcranın durdurulması aşaması:

Eğer Yargıtay ya da BAM icranın durdurulmasına karar vermişise, ilamın icrası artık alacak hakkındaki karar kesinleşinceye durur.Ve bu kararı borçlunun yada vekilinin icra dairesindeki dosyasına bildirmesi gerekmektedir.

Yukarıdaki açıklamalarımız özet olarak borçluya haklı olduğu ama henüz kesinleşmemiş ve bozulacağını düşündüğü başlamış bir icra takibine ilişkin ön bilgidir. Böyle bir durumla karşılaşan borlçunun icrayı durdurma hakkının bulunduğunu bilmesi ve hukuki bir yardım almasında fayda vardır.

Editör: TE Bilisim